Dtum
Login with Facebookk
1912 | November

A háború

A balkáni szövetségesek további előhaladása, a törökök folytonos veresége és visszavonulása: ez a harcztér e heti krónikája. Mindezekről megemlékezik első czikkünk, valamint Törökország rettentő állapotáról, melybe a hadjárat teljes sikertelensége folytán jutott. Nevezetes haditettek nincsenek, s most már úgy látszik csupán a Konstantinápoly kulcsát képező Csataldzsa védelméről van szó, itt még lesz egy véres összecsapás a teljes összeomlás előtt, melynek vége azonban az eddigiek után többé alig lehet kétséges.

 

Most már tulajdonképen nem is a harcztér eseményei az érdekesek, hanem az a kérdés, mi lesz, mert a váratlan sikereket elért balkáni szövetségeseknek igazán evés közben jött meg az étvágyuk.
A bolgárok meg sem akartak állni Konstantinápolyig, s mindenki attól fél, hogy ott akkor kereszténymészárlás lesz. Montenegró háromszoros nagyra akarja növelni területét, Szerbia egyenesen az Adriai-tenger partjain akar kikötőket, s nem lehetetlen, hogy Görögország meg legalább is az ó-kori görög dicsőségről álmodozik.

 

Itt következik aztán az európai nagyhatalmak dolga: megnyirbálni a merész reményeket.
Konstantinápolyban az izgalom nem csillapodik, a miben nagy része van a mindenféle hamis híreknek. A kormány hirdetményt adott ki, a melyben szigorú büntetéssel fenyegeti meg az ily hírek terjesztőit s kijelenti, hogy minden lehető intézkedést megtesz a főváros védelmére. Megemlékezik a kommüniké a csataldzsai védelmi vonalról is, a melyet a főváros kapujának mond.

 

Egy másik félhivatalos nyilatkozat közli, hogy az udvar nem hagyja el Konstantinápolyt, mert a kormány elhatározta, hogy a bolgárok bevonulását minden eszközzel megakadályozza. De minden megnyugtatás mellett is a keresztények tömegesen menekülnek a városból. Az idegen hadihajók parancsnokai tegnap a franczia tengernagy elnöklésével értekezletet tartottak s megvitatták, hogy zavargás kitörése esetén minő intézkedéseket tegyenek az idegen alattvalók védelmére.

 

Konstantinápoly előtt ma már hatalmas flotta áll, mert a porta engedelmével minden nagyhatalom még egy-egy hadihajót küldött oda állomáshajója mellé. A mai konstantinápolyi hirek szerint az általános zavar előidézésében részük volt az új-törököknek is, a kik föl akarták használni a nagy izgalmat arra, hogy magukhoz ragadják az uralmat.

 

Míg a csataldzsai vonalon tart a készülődés, Drinápoly körül, a legelkeseredettebb küzdelem folyik. Szófiából érkezett távirat szerint a bolgárok tegnap általános ostrommal elfoglaltak egy újabb, igen fontos erődítést, s a törökök most már a déli városokban szorultak vissza.
A nyugati harcztéren a szerbek elfoglalták Monasztirt és hír szerint Dibrát. Megérkezett továbbá egy szerb csapat Szaloniki elé is akkor, mikor a város a görögöknek már megadja magát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98