Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

A magyaróvári szarvasmarhatenyésztő szövetkezet

Ezelőtt tizenhat évvel Ujhelyi Imre, akkor még magyaróvári gazdasági akadémiai tanár, üres óráiban el-eljárogatott a mosonmegyei kisközségekbe és ott arra lelkesítette a kisgazdákat, hogy alakítsanak szarvasmarhatenyésztő egyesületeket. Persze, hogy a kisgazdák azt se tudták, mire jó az az egyesület?

De a tanár úr felvilágosította őket, hogy az egyesületnek feladata lenne a szarvasmarhatenyésztés fellendítése; jó apaállatok és tejelő tehenek beszerzésével a tenyésztés oly mértékű emelése, hogy idővel mosonvármegyei kisgazdák liferálják a köztenyésztés czéljaira az apaállatokat és hogy ennek nagy jövője van, rámutatott arra, hogy előbb-utóbb a szarvasmarhatenyésztés lesz a gazdálkodás gerincze és különösen Mosonmegye, Bécshez való nagy közelségénél fogva, első sorban alkalmas arra, hogy még kisgazdák kezén is, jövedelmet hozó tehenészetek alakuljanak.

Dicséretére legyen mondva a mosonmegyei kisgazdáknak, több község belement a szép tervbe. Meg is valósították. S immáron tizenhat év óta áll fenn a mosonmegyei szarvasmarhatenyésztő egyesület, a mely ezalatt oly hirre kapott, hogy nemcsak hazánkból, hanem külföldről is tanulmányozni mennek az ő magas fokon álló szarvasmarhatenyésztésüket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A brassói tenyészállat-kiállításról: tenyészállatok elővezetése A brassói tenyészállat-kiállításról: Csárdás, 10 éves magyar faj-bika A brassói tenyészállat-kiállításról: Szívós, magyar faj-tehén borjával
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98