Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1912 | Október

A Rajna mentén

A németek nagy, nemzeti büszkesége, a Rajna már sok csalódást okozott azoknak, a kik sokat vártak tőle. A kik azt hitték, hogy valami rendkívüli, eddig sohasem látott szépségekben fognak gyönyörködni. Azt kellett ugyanis tapasztalniuk, hogy a Rajna egy regényes vidékekkel bíró, de sok helyen ellaposodó folyó és egyéb semmi. A csalódás fölötti elkeseredés sokakat igazságtalanokká tesz, ők azután annyira leszólják a Rajnát, hogy a meglevő szépségeket is letagadják.


Ezeknek a zsörtölődőknek nincs igazuk. Mert eltekintve attól a sok, gyönyörű fekvésű, pompás és épségben megőrzött vártól, a Rajna egy másik nagy erénnyel is dicsekedhetik. Amerre ugyanis a szem ellát, mindenfelé dúsan gyümölcsöző szőlőtőkék hajladoznak. Ők adják a világszerte híres rajnai borokat. Azonfelül mindenhol gyárak kéményei füstölögnek, annak jeléül, hogy a Rajna partján lakó népnek akkor is jut kenyér, ha a jég egy szemig elveri a szőlőt.


Így természetesnek látszik az a gazdagság, melynek nyomait a Rajna mentén oly gyakran megfigyelhetjük. Sűrűn mosolyognak felénk a tisza falvak és barátságos városkák piros cserépfedelei. A gyümölcstől roskadozó kertekből, dús kalászt termő mezőkből pedig olyan parasztudvarok emelkednek ki, melyek nálunk holmi százados, nemesi dominiumnak is beillenének.

 

A Rajnának Mainztól Kölnig eső részét a „regényes résznek” nevezik. Ha Frankfurt megtekintése után Mainzból hajón elindulunk, a számos - utunkat szegélyező - vár közül különösen Rheinstein bír nagyobb érdekkel. Mert l689-ben rabló franczia csapatok felgyújtották és földig lerombolták. Akadt ember, a ki ezt a várat is újjá építtette, talán még szebben, és stílszerűbben, mint a milyen volt.


A hajó meglassítja menetét, Bacharachban vagyunk, mely város környéke már a középkorban is híres volt borairól. Pedig ezeket a borokat taligán kellett Bacharachba szállítani, mert a Rajna itt tele volt veszedelmes szirtekkel, melyek lehetetlenné tették, hogy csónakon rajta közlekedjenek.

Az ódon, ma érdekes város fölött Stahleck vára emelkedik, melyet a harmincz éves háborúban épen nyolczszor romboltak és építettek fel újra. Kitűnő stratégiai fekvésénél fogva Blücher innét igazgatta vezéreit. A szemközti parton, Cauban fel is állították szobrát.


A következő érdekesség a Loreley sziklája, melyről a monda szerint a sellő halálba csalogatta a jámbor halászokat. Aranyfésűvel simogatva aranyhaját, oly csodás dalt hallatott, hogy minden földi halandót elbűvölt vele. A kis csónakjaikon arra evező halászok felnéztek az éneklő csodára és eközben halálra zúzták magukat a Rajna szikláin. A habok nagyot locscsantak és elnyeltek csónakot és halászt egyaránt.


Braubach városa fölött emelkedik a Marksburg, melynek tatarozása most folyik. Berendezése hű képét fogja adni a lovagok életének.  Andernach ódon városkája eredetileg kelta telep volt. Később a rómaiak szállták meg a Rajnának ezt a szűk völgyét és itt építették az ötven Drusus-kastély egyikét. Még később frank uralkodók székhelye volt, a középkorban pedig szabad birodalmi város. Hatalmas falai ma is sok érdekes történelmi becsű épületet rejtegetnek.


Coblenz után Drachenfels vára következik, melyre különösen a Roland-kapun keresztül nyílik festői kilátás. A német hősköltészet e legnagyobb alakja, Roland, állítólag azért építette ide a kastélyát, hogy mindig láthassa az egy hamis halálhír folytán őt apáczaruhában, Nonnewerth kolostorában sirató szerelmesét, Hildegundét. Drachenfels várában pedig állítólag a másik nagy hős, Siegfried, ölte meg a mesebeli sárkányt.


A hires német diákvárost, Bonnt és a modern Kölnt elhagyva, a Rajna nyugodtan tovább kanyarog, apátságok, zakatoló gyárak és Csipkerózsa módjára szunnyadó várak mellett.


Sárosi Bella.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rhenstein vára Braubach és Marxburg A godesbergi várrom
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Fenyő Miksa - Hitler Fenyő Miksa - Hitler
Keletkezésünk első idejében semmitől sem szenvedtünk annyit, mint a...
160.000 pengőt pazaroltak melegvizkutatásra Lillafüreden 160.000 pengőt pazaroltak melegvizkutatásra Lillafüreden
A képviselőház holnap kezdi meg a beruházási javaslat tárgyalását,...
Az új osztrák miniszterelnök-jelölt Az új osztrák miniszterelnök-jelölt
A volt Clary-minisztérium belügyminisztere dr. Körber van kiszemelve...
Rövidek Rövidek
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A magyar kormány a honvédelmi...
Mauthner István családját őrizetbe vették Mauthner István családját őrizetbe vették
Ismeretes, hogy az életfogytiglani fegyházra itélt Mauthner István,...
Emberiség korbácsa, a lepra, fertőzött területek Emberiség korbácsa, a lepra, fertőzött területek
Ha az idegek mentén terjed tovább a lepra, akkor eleinte nagy...
A párizsi rokkant. A párizsi rokkant.
A párizsi rokkant újdonatúj géplábával vígan kopog a nagy körúton,...
A kormány hadüzenete a közrendet veszélyeztető rémhírterjesztőknek A kormány hadüzenete a közrendet veszélyeztető...
Vasárnap tetőpontját érte el a politikai légkörnek az a szokatlan...
Ferencz Ferdinánd Péterváron Ferencz Ferdinánd Péterváron
Ferencz Ferdinánd trónörökös főherczeg február 7-én délután...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98