Dtum
Login with Facebookk
1912 | Október

Graham White Budapesten volt

A nagy és hatalmas angol nemzet kiváló fia, Graham White, sok diadalmas repülés hőse, nagy vagyon ura, előkelő államtényezők pártfogoltja kirándulásos utjában eljutott Budapestre. Azt gondolta, hogy ha már Európa határán, Bécsben van, bekukkant Ázsia nyugati szélébe s megnézi mi van ott?

 

Ideérve elbámult azon, hogy itt kulturnyomokat talált s leginkább azon bámult el, hogy aviatikai nyomokra lelt. Konstruktőrökre, akik maguk készitik gépeiket s azon repülnek is. Mintha egy ősvidéken utazó tudós sohasem látott, sohasem ismert madárfejre lelt volna, amelyről azt sem tudta, hogy van, nemhogy azt tudta volna, hogy repülni tud, ugy bámult a városi gépmadarakon, amikor azok egyike a levegőbe emelkedett. A gépmadarak szurtos, kormoskezü szerkesztői, a mi szegény rákosi aviatikusaink pedig, mint Kolumbus Kristóf előtt a rézbőrü indiánok, ugy borultak le, istenként néztek Graham White-re, a fehérbőrü nagy, félelmes égben járója.

 

Pásztor Árpád ujságiró kollégánk talán nem is tudja, hogy milyen mérhetetlenül nagy szolgálatot tett az aviatikának azzal, hogy a nagy angolt nem parádés aviatikai mutatványnyal szórakoztatta, hanem kivitte az aviatikai ghettóba, hogy az lássa, tudja meg, hogy mi is az az emberi kitartás, mi voltaképpen a rettenetes küzdelem fogalma, amelyről a nyugat genie-i csak regényben olvasnak, vagy ha róla hallanak, talán meghatva csóválják, de egyben hitetlenül rázzák is meg fejüket.


Graham White hazatérve Londonba, a hendoni aerodrom társalgójában, a zöldbőrü fotellok egyikébe sülyedve, a kandalló fellobbanó fényénél, illatos cigarettájából a tűz felé fujva kék füstkarikákat, a körülötte ülő aviatikus társainak mesélni fog...


- Tudják uraim, hogy Vienna, Európa legkeletibb határvárosa alig négy órányira van Ászia legnyugatibb városától Budapesttől. Ha már eljutottam Viennáig, nem mulasztom el, gondoltam magamban, hogy egy kis exotikumot is ne lássak. Viennában annyi ismerősöm volt, nem tudtam inkognito maradni, jól fog esni, ha olyan helyre jutok, ahol igazán nem ismernek. Hát mondhatom, hogy csalódtam.

 

Az az ország a Hungaria, nem is exotikus. Az éppen olyan, mint erre minálunk. A mezőkön, amerre a vonat elhaladt gőzekék szántottak, a vasutállomásokon sehol sem láttam azokat a leírásokból várt alakokat, mindenütt éppen olyan emberek járkáltak, mint akár nálunk. Csak egy vasuti állomáson tünt fel, hogy ott cigányok tanyáztak, akik, mikor a vonatunk megállott, zenélni kezdtek s képzeljék a Cigányszerelemből játszották azt a szép valcert.

 

Budapestre estefelé érkeztünk meg. Az egész város, amerre mi elmentünk villanynyal van világítva, ezer meg ezer ember sürgött-forgott s mind európai ruhában, sőt amerre csak néztünk, mindenütt láttunk angolokat. Tiszta sima arc, angol ruha, felöltő, kalap s amerikai tritt. Szerettem volna mindnek odakiáltani: how do you do, biztos, hogy honfitársak voltak.


De rövid volt az időnk s kocsikon – képzeljék ebbe is két ló volt befogva – épp ugy mint Viennában – végigrobogtunk egy nagy uton a szállóba. Erről nem is szólok, hiszen tudják az urak, hogy ma már a Balkánon is lehet jó szállót találni. Az ár is éppen annyi, mint nálunk. A Palace, vagy az Astoria. Fejedelmi árak, de a kiszolgálás is ehhez mérten előkelő. A szobámból kilátásom volt a Dunára, akár egy tengerre, mintha csak Nizzába lettem volna a Promenade des Angleis egyik tengerparti Hotelében.

 

Átöltöztünk s mire leértünk, már a foyer minden vendége tudta, hogy én vagyok én. Meglepett, hát itt is tudják a nevemet: Egy mulatóba mentünk s mondhatom a világ egyetlen mulatója sem szebb, előkelőbb. A páholyunkba egyszer csak bejött egy ur, a neveme szólított s bemutatkozva megmondta, hogy magyar ujságiró, de a beszédjéből inkább azt kellett hinnem, Magyarországon élő angol ujságiró. Ő figyelmeztetett, hogy a mulatóban mindenki tudja, hogy Graham White, a hires angol aviatikus ül a páholyban. Hát most képzeljék el a meglepetésemet. Londonban nem ismernek annyian, mint Budapesten s még inkább meg voltam lepve, mikor a szeretetreméltó meghívást hallottam, hogy másnap nézzük meg az aviatikai telepet. A magyarok ezt nem aerodromnak hivják, hanem aviatikai telep-nek.


Másnap kerestünk egy autotaxit. Hát ezt nem ismerik Budapesten. Mondja ugyan a kisérőnk, hogy ilyen is lesz s a kocsikon lévő taxaméterhez most tervezik az autót, de a kisérőnk sem bizott nagyon benne, hogy jó autót fognak tudni feltalálni. Mert Budapesten uraim semmiféle utánzatot sem akceptálnak, ott minden maguk szerkesztettek és találtak fel az emberek. Sehol a világon olyan furcsa villamos kocsikat nem látni, mint nálunk. Jár az egyik boulevardon egy dreadnought tipusu hatalmas kocsi, ez bizonyára hadicélokra szolgál. Minden kocsi emeletes, hat-nyolc lépcsőn kell felmászni.


Kisérőnk szerzett egy autót s azon mentünk ki az aviatikai telepre. Tudom, hogy ez érdekli önöket. Ez kérem minden képzeletet felül mult. Láttam künn vagy nyolc-tiz az eddigi ismert formáktól eltérő könnyü, valóságos játékszer idomu repülőgépet. Ismétlem, hogy játékszer, mert az anyaguk egy cseppet sem volt komoly. Vashuzalok, szabálytalan, ötletszerü kötések, vékony törékeny lécből készült felületvázok, chiffon- és saillerlinenburkolatu felületeket, hangsulyozom, hogy olyan anyagból való szerkezetek voltak a látott repülőgépek, hogy kizárólag játékszereket szoktak ilyen anyagból készíteni. S most uraim csodálkozzanak. Ezekkel a gépekkel emberek repülnek.

 

Volt közöttük olyan, aki már tiz-tizenkét városban belépő dij mellett mutogatta magát s ezekkel a gépekkel száz-százötven méter magasra is felröpülnek, némelyik tiz-tizenöt percig is röpköd az aviatikai telepnek nevezet udvaron körös-körül, néhányszor lebuknak, de semmi bajuk sincs. Azt mondják azért, mert nem esznek. Kisérőnk ugyan azt mondta, hogy nincs mit enniök, de ők határozottan azt állítják, hogy a koplalás a legjobb mód a repüléshez.


Ez az aviatikai telep a legnagyszerübb, a legérdekesebb, amit valaha életemben láttam. A gépszerkesztők között van tanár, festő, mechanikus, technikus, asztalos, lakatos mesterségü ur is s ezek az ő kis pénzüket, éjjelüket, nappalukat arra áldozzák, hogy megépítsék az ő saját külön repülőgépüket, hogy ezen repüljenek. A segéderők, a mechanikusok mind ingyen, puszta ambicióból dolgoznak a konstruktőrök mellett, csakhogy egyszer ők is repülhessenek.

 

Valóságos fanatikus köztársaság ez a telep, magukra hagyva, nem támogatva sem a kormánytól sem dus pénzü arisztokratától, senkitől, semmiből, a maguk erőtlen erejével dolgoznak, hogy repülhessenek. Látták volna uraim, hogy amikor ott megjelentem, mit csináltak azok az emberek. Mintha egy hangyabolyra léptem volna, de a hangyák nem menekültek, sőt összesereglettek. Mint a futótűz terjedt el megérkezésemnek híre s azonnal staféták futottak szét, hogy azok is eljőjjenek, akik hiányoztak éppen akkor. Azt mondanon sem kell, hogy minden egyes ismert nem csak engem, hanem Önt is kedves Hamel, Önt is Mrs Davies, Cook, Cranel, Wilson mindnyájunkat, akik itt vagyunk s valaha ültünk repülőgépen, repültünk s nevünk az ujságban megjelent. Arcképeink a hangár falán függnek s ugy tudják, hogy mi mennyit érünk, mint azt egyikünk sem tudja. Érdemes uraim az életbe, valóságban megnézni, pénzt, időt áldozni, hogy ezt en csak az én előadásomból, hanem a maguk szemeivel lássák.


Van közös anyagbeszerző kasszájuk, erre a célja rendeztek a mult hóban repülést. Százezer ember jött ki azt megnézni. Én is áldoztam erre a célra s adtam nekik néhány shillinget. Volt közöttük egy kis fiatal ember ez az egyik játékszeren felszállt. A szemem, szám elállott a látvány nagyszerüségétől. Uraim! Ismernek engem, tudják, hogy nem vagyok gyáva, de kijelentem, hogy tizezer fontért, ez pedig szép összeg, nem ülnék be egyik gépbe sem, hogy a hendoni aerodromot körülrepüljem. Ez istenkisértés. Ezt a gépszerkezetet és ezt a fiatalembert egyébként még láthatják, valószinüleg ki fogom hozatni Londonba. Ezt egy attrakció! Mi uraim, akik tényleg aviatikát üzünk, mi nem tudjuk, hogy mi az a küzdelem a levegő meghódításáért. Azok a magyarok, akik a rákosi aviatikai telepnek nevezett udvaron koplalnak s dolgoznak, furnak, faragnak az ő játékszereiken, ha repülni fognak, ezek hóditották meg a levegőt....

....Elhallgat... még egy cigarettára nyujt Graham White s a hallgatóság belemélyed gondolataiba. A zöld bőrfotelekben néha hallgatással nézik a kandalló fel-fel lobbanó tüzét s ekkor egy szolga jelenti, hogy Graham White urat a hadügyminiszter várja....

Boross Mihály

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
White,angol aviatikus GRAHAME-WHITEs_BLERIOT_ca_1910
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98