Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

Mi újság?

A halak mint a tifusz és a kolera terjesztői

A mostani járványos vilgban némi aktualitásuk van azoknak a régebben végzett kisérleteknek, a melyek kimutatták, hogy a tifusz- vagy kolerabaczillussal fertőzött vizben élő halak különféle szerveikben, elsősorban bélcsatornájukban megtarthatják a betegségokozó mikrobákat. A tökéletes megfőzés vagy sütés azonban teljesen elegendő a csirák megölésére.

Sokkal fontosabb aza kérdés, hogy az ilyen fertőzött halak megfertőzik-e a tiszta vizet, a melybe bevándorolnak? Ha ez igy van, mindjárt megmagyrázódnak azok a vizi uton keletkezett járványok, a melyek a vizfolyás ellenében terjednek.

A repülés és az idegek

Graham White, a hirneves angol aviatikus érdekes czikket irt egy londoni szaklapban, a melyben azt a meglepő kijelentést teszi, hogy a repülés tönkreteszi vagy legalább is elernyeszti az idegeket s az aviatikuskat végül is olyan állapotba juttatja, hogy teljesen képtelenné lesznek a repülésre.

Ez az idegállapot valami szorongó félelemben nyilvánul, a mely idővel annyira erőt vesz az aviatikus egész lelkén, hogy a gépet látni sem szereti, ha pedig fel kell rá ülnie, a megsemmisülés előérzetével ül rá.

White szerint ez az oka annak, hogy a repülés első héroszai lassanként mind bucsut mondanak az aviatikának s legfeljebb gép konstruálásával foglalkoznak, de a repülés dicsőségét és gyönyörét másoknak hagyják. Paulhan, Blériot, Farman, Rougler, Fournier, a két Wright és Sommer, mind elvonultak már s a világversenyeken csupa uj nevek szerepelnek.

Baczillusmentes bankjegyek

A washingtoni „National Bank of Spokanc” nemrégiben olyan bankjegyeket bocsátott ki, a melyek tökéletesen baczillusmentesek. A bank ötvenezer dollár értékű bankjegyet nyomatott, a melyeknek festékébe karbolsav van keverve. Igy a papirospénz tökéletesen meg van óva attól, hogy rajta a baczillusok csirái kifejlődjenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98