Dtum
Login with Facebookk
1913 | Augusztus

Modern lovagjáték

A grófok szépen játszanak egymással, a polgárok pedig szépen tapsolnak hozzá. István, Imre, Mihály és Gyula grófok rettenetes harcot vivnak, ütik egymást szóval, karddal és írással: közben gyönyörüen nem csinálunk semmit, hanem pusztulunk és veszünk. Ez az ország, ahol ötszáz évet ugy átugranak az urak, mint az akadályversenyben a töltést, ahol a kereskedelmi miniszter tiz teljes napot szánhat rá arra, hogy a hivatala helyett párbaj-afférokkal foglalkozzék: ahol a kaszinó tizenegyhónapos semmittevés után lázba jön egy jegyzőkönyvtől, ahol a gazdasági élet egész vonalán dermedtség áll be, ha egy grófot megkarcolnak a homlokán.


Különös egy ország: nincs is több belőle. Sehol a világon nem folyhatna már le ilyen vitézi torna anélkül, hogy a nép agyon ne ütné a középkori leventéket, akik szorgos napi munkáját zavarják, csak itt. A német császár messzire hirdeti, hogy aki a német kereskedőt bántja, az az ő ellensége: nálunk minden csapás és izgalom a kereskedelem és ipar bőrére meg és a kutya sem törődik vele. Mikor lesz már vége a grófi karusszelnek? Tiszteljük-becsüljük Désyék akcióját és semmi kedvünk sincs Európa legnagyobb panamistájának szolgálatokat tenni, de ez a megujult embervadászat, amely Tisza fejét tüzte ki célul, nem ilyen vékonypénzü és gyenge idegzetü országnak való.


Bünhödjön Tisza, ha vétkes, de nem vesszen el miatta és vele minden, ami ebben a szegény országban még életképes és életrevaló. Derüljön ki az igazság minél előbb, de ne huzzák mesterségesen az időt, ne ékesítsék középkori allürökkel az igazságszolgáltatás rendes menetét. A Tisza- és Andrássy-csalás harca bennünket nem érdekel, csak a korrupció bünhődése és elsöprése. Uj rendszert akarunk, demokratikus és indusztrialisztikus politikát, de a nagyurak apró-cseprő játékaihoz semmi közünk.


A nagyurak valószinüleg tovább játszanak, mi pedig tovább gyönyörködhetünk benne. Az ország szép lassan el fog pusztulni, de nem baj: a nagyurak szórakoztak s ez a fő, a többi mellékes.
A középkorban is igy volt és Magyarországon még ma is igy van. Jobbágyok vagyunk s csak az a kérdés, vajjon a Tisza, Károlyi vagy Palavicini-uradalomhoz tartozunk-e.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98