Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

A gyógynövények értékesítése

– Válasz több kérdésre –

Alig van olvasója a lapnak, a ki nem tudná, hogy milyen haszonnal jár a gyógynövények termesztése, milyen szép summát lehet belőle keresni. Már irtunk többször arról, hogy melyek azok a gyógynövények, a melyeknek termesztése kifizeti magát s a melyeknek a gyűjtése szép haszonnal jár.

Most azonban nem erről fogunk néhány sorban írni, hanem inkább a termesztett, gyűjtött gyógynövények értékesítéséről. Annyian fordulnak már lapunkhoz ilyenfajta kérdéssel, hogy nem is válaszolhatunk terjedelmesebben mindenkinek, épen ezért e néhány sorban foglaltakat ajánljuk mindenkinek a figyelmébe s akkor az értékesítés módjával teljesen rendben lesz. 

Nem kell sok szó ahhoz, hogy a gyógynövény termesztése milyen jövedelemmel jár, vannak sokan olyanok, kik évenként egész kis vagyonkát szereznek munkájukkal. Ne említsünk mást, mint a munkácsi (hegyvidéki) miniszteri kirendeltség azon jelentését, a melyben beszámol arról, hogy az 1911. évben milyen forgalmat csinált a gyógynövények gyűjtésével, beváltásával.

A jelentés azt mondta, hogy 1911. évben beváltották 80,678 kiló gyógynövényt, a melynek értéke 33,028 koronát tett ki. Az 1912. évben pedig jóllehet nem a legjobb időjárás volt akkor, 40,771 kiló gyógynövényt váltottak be s azért kifizettek 24.915 koronát. Bizony szép kis summa pénz ez! S nem is olyan nagy munka, hogy ebből mindenki megkeresse a maga részét.

Most olyan piaczi viszonyok vannak, hogy az árak elég magasak. Külföldről igen sokan keresik és vásárolják például az orvosi székfüvet. Igen keresik a fodormentát, valamint a benedekfüvet. Sokat fizetnek a nadragulyáért, mert nagy a kereslete, viszont azonban az anyarozs ára elég alacsonyan áll; ennek az ára igen változik. Van egy vállalat, úgy hívják „Kárpáthia Részvény-Társaság”, Privigyén van a székhelye; ez a vállalat igen sok málnát keres. Igen keresik a borókának bogyóját is, a mit csak nagyban vásárolnak. 

A gyógynövénygyűjtésnek egyik fontos feltétele, hogy elsőrendű, jó anyagot gyűjtsünk s azt jól tudjuk értékesíteni, mert hiszen, ha nem tudjuk az anyagot értékesíteni, nem ér a munkánk semmit sem, kárba veszett az egész munkánk. Jól jegyezzük meg tehát, hogy hol lehet legjobban értékesíteni a gyógynövényeket. 

Egynéhány jó czéget felemlítünk, a melyek nagyobb mennyiségben vásárolják a gyógynövényeket: Bednarik József, Nyitraszurcsány, utolsó posta Bélaudvarnok; a Kárpáthia Részvény-Társaság, Privigye, Laib Rezső, illóolajgyáros, Bős (Pozsony vármegye); Rohr Jakab, Szeged, Árpád-utcza 5; Rózsa Mór, Kolozsvár, Mátyáskirály-tér 13; Szerdahelyi Károly, Bégaszentgyörgy; Franz Wilhelm és Társa, Wien (Bécs), III. Bezirk, Kolonits-Gasse 2/a. 

Ezek azok a czégek, amelyek gyógynövényt vesznek nagyobb mennyiségben; a kinek tehát van nagyobb mennyiségű gyógynövénye, az forduljon ezek közül valamelyikhez, ott eladhatja a mit összegyűjtött. 

Azon legyünk tehát, hogy ha van egy kis szabad időnk, ne tétovázzunk, hanem menjünk ki a határba, fogjuk be a gyerekeket, öregeket a munkába, gyűjtsük a gyógynövényeket s alig vesszük észre, hogy aránylag nem nagy munkával mennyi pénzt keresünk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez 2 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98