Dtum
Login with Facebookk
1913 | Január

Ajándék

 Ez alatt a szép és kedvesen hangzó szín alatt egy fiatal költőnő adta ki verseit: Lányi Sarolta, a kit lapunkból is jól ismer az olvasó. A finom külsejű kis könyv olyasvalamit ad, a mi elég ritka-dolog a költészetben: egy igazi leányléleknek a líráját. Igazi leány lélek: erősen érzelmes és lágy, folyton hullámzó. Örökös nyugtalanságban élő, még semmit sem tudó, máris sokat megsejtő, az életbe fellépéssel be-betoppanó, meg visszaijedő, vágyakozó és félénk, a szíve tele színes álmokkal, az ajkán szaporán árad, majd hirtelen el-elakad a szó.

 

Ígérete mindennek, a mi még beváltásra vár, kívánása mindennek, a minek teljesülésétől visszadöbbenne. A szerelem szívében ábrándozó rajongás, csupa gyöngédség; odaadó, alázatos csengés; oltárra emeli, a kit szeret, félve, megalázkodva, járul elébe, - és megrettenve fut el előle, elmenekül önmagába, ábrándjaiba, esti titkos álmaiba, kitörő meleg könnyei közé. Kissé félszeg; még nem tud biztosan járni, a szavának nem mindig van meg a teli zengése, a lelke még nem tudja bátran, szabadon szétteríteni szárnyait.

 

Van még valami benne a gyermekből, a ki elcsodálkozik mindenen, mert minden újság neki, roppant komolyan, nagyra vesz mindent a mi éri, nagyon érzékenyen el tud szomorodni fájdalmain, melyek alapjában véve nem is esnek olyan igen rosszul neki, - de van már benne valami az igazi asszonyból is, az anyás gyöngédségéből, ideges kereséséből, diadalmas passzivitásából. Az egész pedig csupa fiatal bájosság, hibáiban is kedves, mert mindig igaz, őszinte, bensőséggel teli.

 

Gyönyörű sorai és képei vannak, néha rajta érezzük azon, a mit mond, egy leányarcz hamvas pirulását vagy egy leányszem halkan pergő könynyeit. Egész lírája pedig egy leányos léleknek megható vergődése: mint a kalitkába zárt madár, mindenfelől el van kerítve, csak verdesi érzése szárnyával a falakat, szétvetni nem tudja, - önmagában viharzik le, befelé küzködve, az élet teljessége felé kívánkozva és nem találva meg az utat odáig. Igazi szűzi panaszok a versei, tiszták és hamvasak, olvasva őket, mintha a fiatalság üdítő levegője simogatná arczunkat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98