Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

A második balkáni háboru

Az a harc, amely most dul a Balkánon, szörnyüségesebb, borzalmasabb az előbbinél, mikor tudvalevőleg a délszlávok fogtak össze, hogy tönkretegyék a tripoliszi háboru által annyira elgyengített Törökországot.

 

A második balkáni háboruban hárman: szerbek, montenegroiak és görögök szövetkeztek a bolgárok ellen, akik világra szóló hősiességgel és csodás ügyességgel derekasan megállották a helyüket, de utóbb nagy veszteségeket szenvedtek. A szerbek és görögök győztek.

 

Ezek a győzelmek azonban borzasztóak. Valóságos embermészárlás folyott, nagyban, patakokban ömlött a vér és a hihetetlenségig fokozódott dühvel támadnak egymásnak, akik még nemrégen azon tanácskoztak, hogy nyomorítsák meg végleg a szerencsétlen török népet. Kocsana, Ovcsepolje, Langita, Kilkisa, Zletceza, Küprülü, Küsztendzsil stb. körül áll a harc. A bolgárok főparancsnoka a rettenhetetlen Dimitrieff tábornok.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Balkán-háború
Tánczos G. Károly

A londoni egyezmény rendelkezéseivel elégedetlenek voltak az első Balkán-háborúból győztesen kikerült szövetségesek, s különösen érzékeny problémának bizonyult Macedónia hovatartozásának kérdése. Bulgária, Szerbia és Görögország egyaránt igényt tartott macedóniai területekre. Ugyanakkor a korábbi háborúban semleges Románia váratlanul magának követelte a Bulgáriához tartozó, Duna menti Szilisztra vidékét. Noha a háttérben folytak a tárgyalások, június 29-én a bolgárok hirtelen megtámadátk a macedóniai szerb és görög hadállásokat.

Négy bolgár hadosztály a szerbek ellen indult, egy pedig a görögök ellen. Ez utóbbit július 2-án a görögök megállították, s Kilkisz védelmében beállt a Dojrani-tótól a Kavala városáig húzódó front. A görögök lassú előrenyomulása eredményeképpen július végére a bolgárok a Sztruma folyó völgyébe, a Kresna-szorosig húzódtak vissza. Az északi fronton a szerbek július 9-én a bregalnicai csatával visszavonulásra késztették a bolgárokat, akik elterelő hadművelettel megosztották a szerb sereg figyelmét, és július 18-án Kalimancinál megállították őket. Ezt követően a Sztruma völgyén keserves harcok árán visszafelé nyomták a görögöket is, de időközben Bulgária harapofógóba került. Július 10-én a románok vonultak be Dél-Dobrudzsába, és Észak-Bulgáriát fenyegették, a török sereg pedig július 23-án visszafoglalta Drinápolyt. A bolgár hadsereg a nagy nyomás alatt összeomlott, s július 31-én a szemben álló felek általános fegyverszünetet kötöttek.

1913. augusztus 10-én írták alá a második, és ezzel az egész Balkán-háborút lezáró bukaresti egyezményt, amelynek értelmében Bulgária elveszítette az első Balkán-háborúban megszerzett területek java részét. Macedóniát Szerbia és Görögország között osztották fel, Kelet-Trákiát visszakapták a törökök, Dobrudzsa pedig Romániához került. Egyedül Nyugat-Trákia maradt bolgár fennhatóság alatt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98