Dtum
Login with Facebookk
1913 | Július

A második balkáni háboru

Az a harc, amely most dul a Balkánon, szörnyüségesebb, borzalmasabb az előbbinél, mikor tudvalevőleg a délszlávok fogtak össze, hogy tönkretegyék a tripoliszi háboru által annyira elgyengített Törökországot.

 

A második balkáni háboruban hárman: szerbek, montenegroiak és görögök szövetkeztek a bolgárok ellen, akik világra szóló hősiességgel és csodás ügyességgel derekasan megállották a helyüket, de utóbb nagy veszteségeket szenvedtek. A szerbek és görögök győztek.

 

Ezek a győzelmek azonban borzasztóak. Valóságos embermészárlás folyott, nagyban, patakokban ömlött a vér és a hihetetlenségig fokozódott dühvel támadnak egymásnak, akik még nemrégen azon tanácskoztak, hogy nyomorítsák meg végleg a szerencsétlen török népet. Kocsana, Ovcsepolje, Langita, Kilkisa, Zletceza, Küprülü, Küsztendzsil stb. körül áll a harc. A bolgárok főparancsnoka a rettenhetetlen Dimitrieff tábornok.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Balkán-háború
Tánczos G. Károly

A londoni egyezmény rendelkezéseivel elégedetlenek voltak az első Balkán-háborúból győztesen kikerült szövetségesek, s különösen érzékeny problémának bizonyult Macedónia hovatartozásának kérdése. Bulgária, Szerbia és Görögország egyaránt igényt tartott macedóniai területekre. Ugyanakkor a korábbi háborúban semleges Románia váratlanul magának követelte a Bulgáriához tartozó, Duna menti Szilisztra vidékét. Noha a háttérben folytak a tárgyalások, június 29-én a bolgárok hirtelen megtámadátk a macedóniai szerb és görög hadállásokat.

Négy bolgár hadosztály a szerbek ellen indult, egy pedig a görögök ellen. Ez utóbbit július 2-án a görögök megállították, s Kilkisz védelmében beállt a Dojrani-tótól a Kavala városáig húzódó front. A görögök lassú előrenyomulása eredményeképpen július végére a bolgárok a Sztruma folyó völgyébe, a Kresna-szorosig húzódtak vissza. Az északi fronton a szerbek július 9-én a bregalnicai csatával visszavonulásra késztették a bolgárokat, akik elterelő hadművelettel megosztották a szerb sereg figyelmét, és július 18-án Kalimancinál megállították őket. Ezt követően a Sztruma völgyén keserves harcok árán visszafelé nyomták a görögöket is, de időközben Bulgária harapofógóba került. Július 10-én a románok vonultak be Dél-Dobrudzsába, és Észak-Bulgáriát fenyegették, a török sereg pedig július 23-án visszafoglalta Drinápolyt. A bolgár hadsereg a nagy nyomás alatt összeomlott, s július 31-én a szemben álló felek általános fegyverszünetet kötöttek.

1913. augusztus 10-én írták alá a második, és ezzel az egész Balkán-háborút lezáró bukaresti egyezményt, amelynek értelmében Bulgária elveszítette az első Balkán-háborúban megszerzett területek java részét. Macedóniát Szerbia és Görögország között osztották fel, Kelet-Trákiát visszakapták a törökök, Dobrudzsa pedig Romániához került. Egyedül Nyugat-Trákia maradt bolgár fennhatóság alatt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szakasits Árpád üdvözlő beszéde a Független Kisgazda Párt nagyválasztmányi ülésén Szakasits Árpád üdvözlő beszéde a Független Kisgazda Párt...
Kedden délelőtt folytatta a Független Kisgazda Párt nagyválasztmánya...
Olcsó hazai víziút-hálózatunk megteremtésétől függ a dolgozó milliók jobb sorsa Olcsó hazai víziút-hálózatunk megteremtésétől függ a dolgozó milliók...
Hollandia és Észak-Franciaország fejlett belső vízihálózata sokáig...
Horthy Jenő, akit afrikai vadászútján kisebb baleset ért, gazdag zsákmányával Nairobiból ma indul útnak hazafelé Horthy Jenő, akit afrikai vadászútján kisebb baleset ért, gazdag...
Horthy Jenő, a kormányzó öccse, tavaly utazott el öthónapos afrikai...
Reichard Piroska -  versek Reichard Piroska - versek
Rám nem várnak biztos kézzel megácsolt egymásból nyiló holnapok. ...
Tudjuk... Tudjuk...
... hogy eddig a szürke taxié volt Budapesten a...
Vereséget szenvedett az osztrák Wundermannschaft Vereséget szenvedett az osztrák Wundermannschaft
Csehszlovákia-Ausztria 2:1 (0:0) Az osztrák csodacsapat vasárnap...
A hónap rövidhíreiből
A korona árfolyamának külföldi gyengülésével párhuzamosan...
„Minden talpalatnyi földet meg kell művelni a fővárosban is” „Minden talpalatnyi földet meg kell művelni a fővárosban...
Szendy Károly, Budapest polgármestere, mint ismeretes, rendeletben...
Az akt-kiállítás szobrai Az akt-kiállítás szobrai
A műcsarnoki akt-kiállításon óriási szoboranyag kerül bemutatásra....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98