Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1913 | Június

Arany János feje

Aranynak ezt az arczképét egy debreczeni antikváriusnál találtam meg, véletlenül. Kisebb költeményeinek l872-iki kiadása elébe volt beragasztva. Nem tudom, van-e még mása valahol; nekem ismeretlen volt egészen. Sem az életrajzírói, sem az irodalomtörténetek nem közlik ezt a fényképét, pedig nagyon jellemző Arany Jánosra mindenképen.


Ez a kép valószínűleg a 60-as évek végéről való, mikor már Buda Halála is készen volt, Arany Juliska is meghalt, a Hamlet fordítása is megjelent. Szóval a pályája deléről alkonyulóra hajló költőnek már testileg-lelkileg megtört képét mutatja. Mennyi szomorúság, mennyi bánat, mennyi elzárt keserűség sir le erről a megnemesedett magyar paraszt fejről!

 

Ha jól szemügyre vesszük ezt a tipikusan alföldi koponyát, azt látjuk, hogy egy szántóvető értelmes paraszt fejétől alig különbözik. Ez a kiugró szemöldök, ez a kiálló pofacsont, ez a tömzsi orr, és a nagy, erős fül, az a hatalmas állkapocs; mind a szalontai, vagy bihari parasztok tipikus jelölője. Még az aránylag kicsiny és mélyenfekvő szemek is arra az ősi forrásra utalnak, a honnan vérbelieg is vette Arany emberi, költői jellemének minden kitűnő sajátosságát: a magyar parasztságra.

 

Csak a homlokán dereng valami úri fény; ezt a nemesiséget emeli a koszorúzó barna haj, a mely a Petőfi rajzán még talpon áll, egész híven a fiatalság hevesebb idejéhez; itt pedig átfekszi lágyan a széles koponyát, lehajlik, mint az érett vetés.


De a faji vonások mellett érdekes egyéni titkokat is árul el ez a kép. Aranyt úgy ismerjük, mint éles megfigyelőt. Tessék megnézni ezeket a szép fekvésű szemeket: szinte a résenállás helyzetében ragyognak. Mert az Arany szeme ragyog. A szemöldökök között függőlegesen húzódó ráncz is a tekintetét akár külsőleg, akar belső lelki módon, egy pontra feszítő embernek jellemző vonása.

 

De a szemek erőszakos összehúzása, a szemhéjaknak lehető szűk nyílásig való összezárása: mást is magyaráz; elárulja a rövidlátó, rosz szemű Aranyt. A rövidlátó emberek, ha távolabbra néznek, ezen a képen is látható szemigazítással, beállítással próbálnak segíteni magukon.


A fej egy kicsit előrenyaklik, mint öregedő embereknél szokott. Bizony, Arany itt már túl van az ötvenen. A kissé görnyedt hát, a kicsit előreálló vállak; a sokat ülő és sokat írásra görnyedő embernek tipikus testállása. De az egész arcznak mélységes szomorúságát az alsó rész adja meg: ez a búsan összezárt száj: olyan, mint egy leszegezett koporsó, a mely némaságával beszél és végtelen fájdalmakról beszél. A lehajló bajusz: mint két csüggedt madárszárny, úgy hull alá. „Oh neked már fáj a bú is, az öröm is fáj neked, bánt az árnyék, a derű is, bánt az édes, keserű is, mint a szegény beteget.” Ez az igazi Arany.


Aranynak egész művészete az éles és pontos megfigyelésből nő ki. Képzeletének munkája ebből következtetve: plasztikus, szoborszerű. Nem festői, mint a lelke belső világiból merítő s csak onnan merítő Vörösmartyé. Aranynak a mondatai, mondásai, jelenetei, alakjai: relief-szerűek, vagy egészen szoborszerűek. Művészetének ez a fősajátsága mintegy visszaverődik reá, az emberre, külsőképen: Arany feje kitűnő mintázni való fej.

 

Plasztikus, szoborszerű. Haja elrendezése, homloka szolid hajlása, erős szemöldök- és a arczcsontja, hatalmas álla, szomorúfűz lombjaként lehulló bajusza: mind észbeönteni való. Ez után a fényképe után hűséges fejszobrát lehetne megmintázni. Ez a kép nem hazudik, nem pózol; Arany Jánost mindig ilyennek képzeltem el, azért tett rám ez az arczképe döbbenetes hatást.

 

Petőfinek is próbáltam forgalomba hozni ránk maradt leghívebb képét a Petőfi képzeteit cz. könyvemben; szeretném, ha Arany Jánosnak eljövendő életrajzírója, vagy akár maga Riedl Frigyes is, legmélyebb analizálója, ezt az arczképét fogadná el tipikus Arany-képnek és vinné be a köztudatba.


Oláh Gábor

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elkészült a főváros fürdőfejlesztési programja Elkészült a főváros fürdőfejlesztési programja
A főváros legutóbbi közgyűlésén Szendy Károly dr. polgármester...
A mintarajztanoda és rajztanár-képző iskola igazgatója A mintarajztanoda és rajztanár-képző iskola igazgatója
A mintarajztanoda és rajztanár-képző iskola igazgatója, Keleti...
A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást Magyarországra A finnek legutolsó regőasszonya mondott verses áldást...
A finnek legutolsó regősasszonya mondott verses áldást Magyarországra...
Roosevelt nyilatkozata a Churchillel folytatott tárgyalásairól Roosevelt nyilatkozata a Churchillel folytatott tárgyalásairól
Az Associated Press jelentése szerint Roosevelt elnök Rocklanban...
Kovács legyőzte Facellit és Langmayert Kovács legyőzte Facellit és Langmayert
Az olasz atlétikai szövetség trieszti kerülete vasárnap délután...
Ki akar folyamőr lenni? Ki akar folyamőr lenni?
A hivatalos lap mult heti számában toborzási felhívás jelent meg,...
Mozi a viz alatt Mozi a viz alatt
Azon kellene kezdeni, hogy a mozi meghóditotta a földet, a levegőt és...
Az amerikai haderő Az amerikai haderő
Egy nagy ország – nem biztos, hogy katonailag is erős ország....
Apróságok
A fővárosban feltűnően elszaporodtak a tüzelő-szélhámosok. Férfiak és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98