Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Képek a külvárosból

Szegény gyermekek
A mikor a budapesti perifériákon fényképezünk, nagy szocziális problémákra is villant sokszor a gépünk lencséje. Megoldatlan és fájdalmas problémákra, a melyek gyakran hasztalanul foglalkoztatnak jóindulatú, kiváló hozzáértőket is. Gyönyörű elvet iktattak például törvénybe azzal, hogy az állam köteles eltartani minden gyermeket, a kinek nincs hozzátartozója, vagy a kit hozzátartozói nem képesek eltartani. De az állam nem válthatta be a kodexes ígéretét, nincs elég pénze rá, hogy igazán és kellő mértékben tehesse.


Kevesen is érdeklődnek alapos közvetlenséggel a szegények élete iránt, ma is tömérdek még az elhagyott gyermek, a ki minden felügyelet híján serdül föl a nagyváros utczáin. Az otthona sivár, szomorú, még tenyérnyi napsugárért is el kell hagynia. Pontos statisztikai adatok bizonyítják, hogy a budapesti nyolczszobás lakások lakóira ép ötször annyi levegő jut, mint az egyszobáséra, a milyen ember itt négyszázezer tengődik.

 

A nyolczszobás lakásokban ezer ember közül átlag kettő hal meg évenkint tüdővészben, az egy-szobás lakásokban pedig negyvenkettő, vagyis huszonnégyszer annyi. Megállapították, hogy zsúfoltan él kétszázkilenczvenezer ember - jórészt gyermek - és csak az olyan lakást számították zsúfoltnak, a melyikben több mint négy személy húzódik meg kis, udvari szobában.

 

Döbbenetes jelzőkkel is szolgál a statisztika: „tűrhetetlen zsúfoltságban” él hatvanötezer ember és „botrányos zsúfoltságban” (tíznél több egyetlen szobában) tizenhatezer személy. De rendkívül sok olyan „lakást” is találtak, a hol husz-harmincz-ötven felnőtt és gyermek volt együtt. Végül tudni kell, hogy a legborzasztóbb helyeken letagadnak a lakók számából és hogy az idei gazdasági válság husz-harmincz százaléknyival rosszabbá tette a helyzetet.


Ilyen viszonyok közt nem csuda, hogy a gyermek roppantul vágyik a szabadba s nappalának jó részét odakint csatangolva tölti. De viszont néha csudálkozhatik az ember, hogy megmarad az ínség tanyáinak kis népe is gyereknek, hogy még van kedve a játékra, a szórakozásra. Egy kis vidámság: az egyetlen, a mit nem rabolt el tőle a szörnyű milieu.

 

Persze csak egyszerű, sokszor túlságosan primitív a játéka, néhány csontgomb, egy építő-szálfára akasztott kötél, a min boldog arczczal hintázik, pár deszkából összeszögelt kocsi, egy kis táncz a nyikorgó kintorna zenéjére, aztán ócska-nemesek, uraságoktól, de már ószeresektől is levetett holmi, kidobott lim-lom valami árokban. A képsorozatunk oly tiszta hűséggel ád minderről fogalmat, hogy a kimerítő leírást igazán fölöslegessé teszi.


Talán a legszomorúbb az, a mikor a játék is kenyérkeresetül szolgál. Ha kiállítják a szegény gyereket az utczasarokra, árusítson papírforgót, daloskönyvet, czipőzsinórt s más eféle apróságot. A mióta eltiltották a rikkancs-foglalkozástól Budapest gyerekeit, valósággal fantasztikus keresetmódokat is eszeltek ki.

 

Egy budapesti tanítónő leplezte le azt a hallatlan keresetmódot, hogy a gyermekeket kiküldik „játszani” a szeméttelepre. Jásztva, „könnyen” átkutatják a szemétbányát s ebből kerül ki a háztartási csikkek jelentős része, az evőeszköz, a ruha, a játékszer, sőt az orvosság is. Egy grandiózus külön laptudósítás tárgya lehetne a szemétbánya, a melyből sokféle zsákmányt visznek el az iskolákba is. ….. Bájos, fiatal asszony kapott így súlyos betegséget a mikor ép családi örömet várt. A „tanító néni” húsznapi szenvedés után meghalt az infekczió következtében …….


Tábori Kornél

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az amerikai filmburleszk Az amerikai filmburleszk
Az amerikai film a burleszkben radikálisan elszakította magát...
Ir-skót rugbymérkőzés Ir-skót rugbymérkőzés
A londoni ir és skót labdarugócsapatok rugbymérközése. Igen érdekes...
Miért látni léghajóról mélyebben a vízbe? Miért látni léghajóról mélyebben a vízbe?
Ismeretes tapasztalat, hogy léghajóról sokkal mélyebben bele lehet...
Az L.2. jelzésü Zeppelin-léghajó pusztulása Az L.2. jelzésü Zeppelin-léghajó pusztulása
léghajó harminc utassal a Berlin mellett elterülő johannisthali...
A MÁV és az idegenforgalmi intézmények becsülettel állották meg a helyüket! A MÁV és az idegenforgalmi intézmények becsülettel állották meg a...
Az Eucharisztikus Kongresszus napjai, amikor százezerszámra ontották...
Levelezés az orosz hadifoglyokkal Levelezés az orosz hadifoglyokkal
Hir szerint az orosz czenzurabizottságnak nagy nehézséget okoz az...
Ujfajta gázizzófény Ujfajta gázizzófény
Az ismeretes gázizzófénynek tudvalevőleg a gázláng felett alkalmazott...
Apróságok Apróságok
Bécsből írják: Az egykori császárváros életének minden...
A miniszterelnök a királynál A miniszterelnök a királynál
Gróf Khuen Hédervary Károly miniszterelnök deczember 27-én délután...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98