Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Képek a külvárosból

Szegény gyermekek
A mikor a budapesti perifériákon fényképezünk, nagy szocziális problémákra is villant sokszor a gépünk lencséje. Megoldatlan és fájdalmas problémákra, a melyek gyakran hasztalanul foglalkoztatnak jóindulatú, kiváló hozzáértőket is. Gyönyörű elvet iktattak például törvénybe azzal, hogy az állam köteles eltartani minden gyermeket, a kinek nincs hozzátartozója, vagy a kit hozzátartozói nem képesek eltartani. De az állam nem válthatta be a kodexes ígéretét, nincs elég pénze rá, hogy igazán és kellő mértékben tehesse.


Kevesen is érdeklődnek alapos közvetlenséggel a szegények élete iránt, ma is tömérdek még az elhagyott gyermek, a ki minden felügyelet híján serdül föl a nagyváros utczáin. Az otthona sivár, szomorú, még tenyérnyi napsugárért is el kell hagynia. Pontos statisztikai adatok bizonyítják, hogy a budapesti nyolczszobás lakások lakóira ép ötször annyi levegő jut, mint az egyszobáséra, a milyen ember itt négyszázezer tengődik.

 

A nyolczszobás lakásokban ezer ember közül átlag kettő hal meg évenkint tüdővészben, az egy-szobás lakásokban pedig negyvenkettő, vagyis huszonnégyszer annyi. Megállapították, hogy zsúfoltan él kétszázkilenczvenezer ember - jórészt gyermek - és csak az olyan lakást számították zsúfoltnak, a melyikben több mint négy személy húzódik meg kis, udvari szobában.

 

Döbbenetes jelzőkkel is szolgál a statisztika: „tűrhetetlen zsúfoltságban” él hatvanötezer ember és „botrányos zsúfoltságban” (tíznél több egyetlen szobában) tizenhatezer személy. De rendkívül sok olyan „lakást” is találtak, a hol husz-harmincz-ötven felnőtt és gyermek volt együtt. Végül tudni kell, hogy a legborzasztóbb helyeken letagadnak a lakók számából és hogy az idei gazdasági válság husz-harmincz százaléknyival rosszabbá tette a helyzetet.


Ilyen viszonyok közt nem csuda, hogy a gyermek roppantul vágyik a szabadba s nappalának jó részét odakint csatangolva tölti. De viszont néha csudálkozhatik az ember, hogy megmarad az ínség tanyáinak kis népe is gyereknek, hogy még van kedve a játékra, a szórakozásra. Egy kis vidámság: az egyetlen, a mit nem rabolt el tőle a szörnyű milieu.

 

Persze csak egyszerű, sokszor túlságosan primitív a játéka, néhány csontgomb, egy építő-szálfára akasztott kötél, a min boldog arczczal hintázik, pár deszkából összeszögelt kocsi, egy kis táncz a nyikorgó kintorna zenéjére, aztán ócska-nemesek, uraságoktól, de már ószeresektől is levetett holmi, kidobott lim-lom valami árokban. A képsorozatunk oly tiszta hűséggel ád minderről fogalmat, hogy a kimerítő leírást igazán fölöslegessé teszi.


Talán a legszomorúbb az, a mikor a játék is kenyérkeresetül szolgál. Ha kiállítják a szegény gyereket az utczasarokra, árusítson papírforgót, daloskönyvet, czipőzsinórt s más eféle apróságot. A mióta eltiltották a rikkancs-foglalkozástól Budapest gyerekeit, valósággal fantasztikus keresetmódokat is eszeltek ki.

 

Egy budapesti tanítónő leplezte le azt a hallatlan keresetmódot, hogy a gyermekeket kiküldik „játszani” a szeméttelepre. Jásztva, „könnyen” átkutatják a szemétbányát s ebből kerül ki a háztartási csikkek jelentős része, az evőeszköz, a ruha, a játékszer, sőt az orvosság is. Egy grandiózus külön laptudósítás tárgya lehetne a szemétbánya, a melyből sokféle zsákmányt visznek el az iskolákba is. ….. Bájos, fiatal asszony kapott így súlyos betegséget a mikor ép családi örömet várt. A „tanító néni” húsznapi szenvedés után meghalt az infekczió következtében …….


Tábori Kornél

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Wild József nyílt levélben vádolja Gömböst Wild József nyílt levélben vádolja Gömböst
Ha ütközetre készül a sereg, nem jelenti azt be előre az ellenségnek...
A mozi és az orosz udvar A mozi és az orosz udvar
Az orosz belügyminisztérium a háborúra való tekintettel igen érdekes...
Azana spanyol köztársasági elnök Franciaországba érkezett Azana spanyol köztársasági elnök Franciaországba érkezett
A spanyol események vasárnapi legnagyobb szenzációja, hogy Azana...
A javíthatatlan
A pár év előtt testvérgyilkosság miatt felakasztott Papp Béla...
Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész Spanyolországban Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész...
Alfonz király szombaton a későesti órákban telefonon érintkezésbe...
Német katonai közlés az északafrikai második arcvonalról Német katonai közlés az északafrikai második arcvonalról
Katonai részről a vasárnap hadijelentéshez kiegészitőleg a...
Magánmuzeum Budapesten Magánmuzeum Budapesten
Az 1895-ben elhalt Sefer- pasa bertholdsteini kastélyát, mely egykor...
Husvét a főváros utczáin. Husvét a főváros utczáin.
Mindig nagyon mozgalmas az élet a szép Budapest utczáin, de mégis tán...
A tátra-adriai turaut A tátra-adriai turaut
Vasárnap kora reggel, szép tiszta hajnali időben kezdődött meg a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98