Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Magyarságunk

Azelőtt nagyon haragudtunk, ha ezt a mi tisztelt országunkat nem tudják megkülönböztetni Ausztriától és nem akarták a külföldön megérteni, hogy mi egy külön nemzeti egészet alkotunk, külön jogokkal, szokásokkal, külön kulturával és erkölcsökkel. Mig a hires lovagias jelszó sértett bennünket, mert ugy gondoltuk, hogy nekünk egyebünk is van, ami külföld előtt tekintélyt és hírnevet adhat: Hát igenis, egyéb embereink is vannak, ami elismerést szerezhet nekünk a külföld előtt.

 

És nem méltóztassék ezt gunynak venni, már elérkeztünk oda, hogy a külföldön a világért sem vonnának bennünket egy kalap alá Ausztriával. Maga Ausztria tiltakoznék ez ellen legelőször. Mert amiért bennünket most olyan egyedülállóan jól ismernek az egész világon, az nem olyan érdem, amellyel dicsekedni lehet.


Alapjában véve boldognak kellene lennünk, hogy van valami, ami érdekessé tesz bennünket. Igen, ha ez a valami nem volna olyan piszkos. Mert nyájas olvasó, nyiss csak ki egy külföldi lapot, vajjon van-e olyan nap, amelyen Magyarországról nem találsz benne valami érdekes és izgató hírt? Milliós csalás Magyarországon. Nem létező vasutvonalak, amelyeket eladtak.
Magyar kormány milliókat szedett össze kortes célokra s mikor az igy bünügygyé fajult, a koronatanut elszöktetik külföldre, hogy a vallomást értéktelenné tegyék. Valami sópanamát is olvashatnak a külföldi lapokban, de ezt már nem érti a jó nyugateurópai olvasó, mert az ilyesmi ok soha elő sem fordulhat.

 

Valami furcsa zülöttség lehet ebben az államban, mondják és kérdeznek némi megkümint ahogy egy becsületes, egyszerű ember tekint egy nagystilu, züllött, okos szélhámosra. Micsoda ország lehet ez, ahol milliókat lopnak és a legnagyobb csalafintaságokat eszelik ki az igazság elleplezésére. Azután tovább olvas a jó külföldi olvasó. Egy értéktelen birtokot eladnak az államnak három millió haszonnal és ebből a három millióból részesedik mindenki, akinek ez az ügyhöz köze volt s akinek csak módjában állott becsapnia az államot.


Furcsa ország lehet ez, mondják odakünn és neked, magyar olvasó, most nem dagad a melled, hogy itt élhetsz ebben a híres országban, ahol minden napra esik legalább egy botrány, egy panama, egy csalás, egy leleplezés? De nem olyan kicsi dolgok! Nagystilü, szép gaztetteket követnek itt el, speciális magyar dolgok történnek itt, igenis ez mind magyar, ami itt megesik, ez nem is történhet másutt, büszkék lehetünk reá, mert nem csak a paprikánk és a lovagiasságunk híres, most már nem kell félni, nem tévesztenek össze senkivel, mert amik itt napról-napra történnek, az éppen elég ahhoz, hogy megkülönböztessen bennünket a világ minden más népétől.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98