Dtum
Login with Facebookk
1913 | November

A tömegek lélektana

Az a megismerés, hogy az emberi tömegeknek külön egyénisége és külön psychologiája van, a mely másféle törvényeket és jelenségeket mutat, mint a tömegeket alkotó egyes emberek külön-külön lelki élete – egyike a modern szocziologiai tudomány legfontosabb felfedezéseinek.

Hatása kiterjed nemcsak a társadalmi tudományokra, hanem a politikára és a történetírásra is s mind a kettőnek egészen új szempontokat ad. Egyes históriai tömegjelenségeket csak így tudunk megérteni és megmagyarázni s általában a történelem, mint az emberi tömegek története, egészen más értelmezést nyert. Ugyanígy a politikában is.

Ennek az új és rendkívül fontos tudományos problémának legkitünőbb összefoglalása s egyúttal az első rendszeres kisérlet megoldása Le Bon könyve a tömegek lélektanáról: a legolvasottabb és legnagyobb hatású tudományos könyvek egyike a mai irodalomban, a melyre lépten-nyomon hivatkoznak, a melyet idézve találunk mindenütt, ahol a fölvetett kérdést érintik.

Már régebben élénken nyilvánult az óhajtás, hogy e könyv, mely nemcsak franczia hanem más nyelvű kiadásokban is rendkívül sok olvasót nyert meg, magyarul is meglegyen s irodalmunk nyeresége most az a magyar kiadása, mely a Franklin-Társulat Kultura és tudomány vállalatában megjelent.

A fordítást dr. Balla Antal végezte, nagy gonddal és hozzáértéssel, a mi ebben az esetben a szokottnál is fontosabb, mert Le Bon könyve írói forma, az előadás vonzó ereje és a dialektika élessége dolgában is a legkiválóbb könyvek közé tartozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98