Dtum
Login with Facebookk
1913 | Szeptember

Nagykun Múzeum

A Nagyalföld délibábos rónáján, a hajdani kun székvárosnak, Karczagnak bennszülöttei, ma is büszkén hivatkoznak ősi nemzetségükre, - s a dicső nagykunok leszármazottainak vallják magukat. Hagyomány van róla, hogy az utolsó ember, a ki a kun nyelvet beszélte, Vavró István karczagi ember volt s 1720 körül halt meg.


De a letűnt nemzedék a feledés homályába borúlt s az újabb generáczió nap barnította fiai nem sokat tudnak már mesélni régi őseikről s dicső eleiknek emlékét eddig legfeljebb szívük mélyén őrizték, látható jelei és emlékei nem igen voltak. Apáikról rájuk maradt emlékeiket féltve őrizték a házuk rejtett helyein s profán kíváncsi szem azokhoz nem igen férkőzhetett.


De most már büszkén mutogatják múzeumba összegyűjtött régiségeiket. A jellegzetes néprajzi emlékeiket, a melyeket tradiczionális szeretettel ápol, gondoz és gyarapít még most is Veres Rébék asszony, a nép egyszerű fiai közül való kun-asszony, a ki Joó András lelkész mellett a legambicziózusabb és legnemesebb tevékenységet fejtette ki a múzeum létesítése körül, s a kinek egyszerű lelkében a múzeumi-kultusz termékeny talajra talált.


A múzeum a váron székházában van elhelyezve s értékes, de egyben új komplexumát is adja a muzeális tárgyaknak, mert a kun néprajzi tárgyak illetékes helyükön kerültek a vidéki kultúra emelésének szolgálatába.


Ifj. Bujk Béla

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98