Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Hajsza a bombamerénylők után

A debreczeni hármas orgyilkosság fővétkesét, Katareut nem keresi sem a román, sem az orosz rendőrség, a melynek igyekvése kezdettől fogva nem volt őszinte, sem eredménynyel biztató.

 

Valószinű is, hogy ha a sötétlelkű gazember orosz vagy román földön tartózkodik, immár nem kerül abba a helyzetbe, hogy biróság előtt kelljen felelnie példátlanul gaz és alávaló cselekedetéért. Nem egészen bizonyos azonban, hogy Katareu Romániában maradt, sem az, hogy Oroszországban kereste a menekvést az igazságszolgáltatás elől.

 

Az föltehető és valószínű is, hogy Romániában és Oroszországban hagyták menekülni a gyilkost, sőt talán utat is nyitottak számára, de az már valószinűtlen, hogy akár egyik, akár a másik ország istápolná és rejtegetné azt a gonosztevőt, a kinek a nevét az egész művelt emberiség utálattal említi.

 

Csaknem kétségtelen, hogy Katareu is, Kirilov is idegenbe menekültek s ott élnek az orgyilkosságért kapott zsoldból. Ha pedig idegenben vannak, könnyen a nyakukra kerülhet a hurok, mert ha egyéb nem, az mindenesetre izgatja a külföldi rendőröket és detektíveket, hogy Katareut vagy Kirilovot elfogja, harminczezer korona jutalmat kap, sőt, a ki nyomukra vezet, az is tetemes összeget kap fáradozásáért.

 

Ennek a nagy jutalomnak köszönhető, hogy a rendőrök mindenfelé éberen keresik a gyilkosokat, a kiket természetesen ott is látni vélnek, a hol sohasem jártak. A minap Nápolyból érkezett jelentés, hogy Katareu ott rejtőzik, aztán pedig két helyről is közlik velünk, hogy aligha el sem fogták, illetve fogják a pokolgépes merénylet főszerzőjét.


Az egyik távirat Portugália fővárosából, Lisszabonból érkezett és azt mondja, hogy Caldas Rainha városban letartóztattak egy külföldi embert, a ki azt vallotta, hogy orosz származású és Ratoren a neve. Alapos a gyanú arra nézve, hogy Ratoren nem más, mint Katareu.


Alaposabbnak látszik egy másik jelentés, a mely Konstantinápolyból érkezett. E szerint az alexandriai magyar és osztrák konzulátus táviratban értesítette monarkiánk ottani nagykövetségét, hogy Katareu Egyiptomban tartózkodik s valószinűen török földre szándékozik menekülni. Ez értesítés alapján a nagykövetség fölkérte a török kormányt, hogy nemcsak Konstantinápolyban, hanem az összes törökországi kikötőkben figyeltesse meg az Egyiptomból jövő hajók utasait és ha Katareu partra száll, helyezzék felügyelet alá. Letartóztatását mi nem kérhetjük, mert a debreczeni merénylő idegen alattvaló.

 

Ez idő szerint még az sincs teljesen tisztázva: román-e vagy orosz? Ennélfogva ellene a török hatóságok közreműködését csak a román vagy orosz követség veheti igénybe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Catarau Ilie, a debreceni bombamerénylet egyik tettese Kirilov Thimotheu, a debreceni bombamerénylet egyik tettese
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98