Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Japán és a japánok

Japán és a japánok. Dr. Csige Varga Antal elég terjedelmes könyvet irt Japánról. A könyv szemmel láthatólag abból a prestigeből táplálkozik, a melyet a japán nemzet újabb időkben művészetének európai elismerésével, a tudományban és iparban való haladásával, de különösön az orosz-japán háborúban kimutatott vitézségével szorzott.

 

Állásponttá a japánokkal szemben a bámulat és az elragadtatás, mint az európai írók legtöbbnyire, csak a szépet és jót látja abban a csodálatraméltó haladásban, melyet a távol Kelet szigetországa az utóbbi évtizedekben tett.Nem közvetlen benyomások és tapasztalatok alapján dolgozik, hanem könyvekből, melyeket mint a könyve végén álló forrás-jegyzékből láthatjuk, gondosan, és jól válogatott össze.

 

Így messziről igyekszik a japán szellemet és életet megismerni és megismertetni s nagyon sok érdekes adatot, megállapítást is hord össze, Szól Japán történtéről, nyelvéről és irodalmáról, a buddhizmus hatásáról, a Művészetről, az oktatás ügyről, a nép jelleméről, gazdasági helyzetéről és külpolitikai törekvéseiről.

 

Mint ismeretterjesztő munka, jól megállja helyét Csige-Varga Antal könyve a bizonyos egyéni érdekességet ad neki hazafias íze, a mely mintegy például szeretné felmutatni a japánt a magyarnak s a japán állapotok rajzában félszemmel mindig hazatekint. Sok szép illusztrácziója is érdekesebbé teszi a könyvet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98