Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Az abbáziai találkozó

Az adriai fürdőhely, az igazán "osztrák-magyar". Abbazia megszokott husvétheti közönsége az idén egy érdekes és nem mindennapi társasággal gazdagodik: egy gróffal, aki a kettős monarchia legelőkelőbb és legfontosabb állását tölti be és egy márkival, aki a szomszédos és szövetséges Olaszországban viseli ugyanezt a méltóságot. Gróf Berchtold és San Giuljano márki ez a két érdekes vendég, akiket szintén nem mindennapi előkelőségű és rangu férfiak kisérnek el az abbaziai randevura: grófok és bárók, külügyminiszteri osztályfőnökök és előadók, sőt egy hercegi nagykövet is.


A Stefánia hercegasszonyról elnevezett abbaziai szállodának huszonkét drága szobáját már berendezték az előkelő vendégeknek, akiknek egy része már ma meg is érkezik Abbaziába.
A két külügyminiszter csak holnap kedden érkezik és érdekes véletlen, hogy éppen ezen a napon lesz tíz éve annak, hogy ugyaezen a fürdőhelyen találkozott egymással Goluhowski osztrák-magyar külügyminiszter és Tittoni, az olasz kolléga.

 

Akkor főképpen a Balkánról és különösen Albániáról van szó, a mostani találkozáson még mindig ez a kérdés fogja lefoglalni a programm egy részét. A hármasszövetség két hatalmának külügyminisztere ismét tárgyalni kénytelen a Balkánról, mert az ott létrejött uj szövetségi szerződések szükségessé teszik, hogy a két legjobban érdekelt hatalom is uj megállapodásokat kössön.

 

A legaktuálisabb albán-görög kérdésen kívül messze a jövőbe néző kérdések várnak megoldásra: a kisázsiai érdekszférák megállapítása és középtengeri egyezmény megujítása és reform is. A magyar közvéleménynek a legnagyobb figyelemmel, érdeklődéssel és szimpátiával kell kisérni ezt a tanácskozást, mert a hármas entente egyre fenyegetőbb fellépésével szemben csak a hármasszövetség megszilárdításával és főképpen az olasz-osztrák-magyar viszony erősbítésével lehet felelni. Nagy feladat vár itt gróf Berchtold külügyminiszterre és az a feltünően nagy készültség, melylyel a miniszter leutazott, külsőleg is mutatja az abbaziai tanácskozások jelentőségét. Az eredményt

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98