Dtum
Login with Facebookk
1903 | Április

Aggasztó fordulatok a Balkánon

Az albánok lázadása következtében ismét aggasztó fordulat állott be a Balkán félszigeten. Most a Maczedóniában levő török csapatoknak egyszerre két ellenséggel kell küzdeniök: a bolgár bandák ellen, a kik tudni sem akarnak a szultán uralmáról s az albánok ellen, a kik a régi hagyományok legnyakasabb védői s a kik nem akarják tűrni, hogy azokon a területeken, a melyekben ők vannak többségben, bármiféle reformok következtében az ő hatalmuk és befolyásuk csorbát szenvedjen. Elismerik ők a szultán főuralmát s készek érte bármikor vérüket ontani, de sem adót nem fizetnek, sem a török hivatalnokoknak nem engedelmeskednek, azt pedig szörnyű sérelemnek tekintik, hogy az ő megkérdezésük nélkül rendeltek el oly reformokat, melyek megváltoztatnák a náluk uralkodó jogrendet – ha ugyan lehet a vérboszún alapuló állapotot jogrendnek nevezni.


Most a reformok ellen lázongó albánság megtámadta Mitroviczát s egy albán nemzetiségű katona veszélyesen megsebesitette az ottani orosz konzult. Ez az eset mutatja, hogy az albán vidékekről ujonczozott török katonaság nem alkalmas a lázongó albánok megfékezésére. Bármily nehezen esik is a szultánnak leghivebb allattvalói ellen harczolni, mégis belejutott ebbe a szomorú kényszerűségbe s már tizenhat redifzászlóaljat rendelt Kis-Ázsiából a lázongó albánok által lakott vidékre. Elvégre a rendes török katonaságnak talán sikerül megfékezni ezt a nehezen kormányozható népfajt s ugyanakkor elnyomni a bolgárok lázadását is. De méltó aggodalommal kérdezhetni, vajjon lesz-e állandósága azoknak a reformoknak, melyeket csakis fegyveres kézzel lehet keresztül vinni.

A hatalmak, mint Széll Kálmán a képviselőház április 4-iki ülésében hozzá intézett interpelláczióra – régibb nyilatkozatával egyezőleg – újból kijelentette, nem fogják gátolni Törökországot a forradalmi mozgalmak megfékezésére irányzott működésében és még mindig remélik, hogy a reformokat keresztül fogja vinni. Mindazáltal a maczedóniai helyzet teljesen megnyugtatónak épen nem mondható. Mitrovicza városa közvetlen közelében van a novibazári szandsáknak, melyben már a mi megszálló csaptaink állomásoznak. Ha a mozgalmak Mitrovicza környékén megújulnak, nagy óvatosságra lesz szükség, hogy azok a csapataink által megszállott területre át ne terjedjenek, vagy csapataink rendet csinálni Mitrovicza felé előnyomulni ne kényszerüljenek.


A szerb kormány csapaterősitéseket küld déli határaira. E cssapatküldések nem Törökország ellen vannak irányozva, hanem csak azt czélozzák, hogy albán bandák a szerb határt meg ne sérthessék. Szerbia ellensége a nagybolgár törekvéseknek s ha törésre kerülne a dolog, inkább hajlandó lenne a törököt támogatni, mint a bolgárt. Hasonló helyzetben van Görögország is. Delyannis görög miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, miszerint nem valószinűtlen, hogy Görög- és Törökország közt szövetség fog létrejönni, melynek czélja volna a létező állapotnak Maczedóniában fentartása s az ottani görög elemnek megvédelmezése a bolgár ellen.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar-osztrák válogatott mérkőzés elhalasztása A magyar-osztrák válogatott mérkőzés elhalasztása
A spanyol nátha miatt kiadott tilalom következtében november 4-ig...
Meghalt Szász Károly  (1829-1905) Meghalt Szász Károly (1829-1905)
Ime, alig van már egy-kettő az élők sorában irodalmunk azon jelesei...
Szaporodnak a sztrájkok Szaporodnak a sztrájkok
A mult héten a női szabómestereket egy kis meglepetés érte. Munkásaik...
Uszó földrészek Uszó földrészek
A föld egyes részei tudvalevőleg néha több kilométernyi magasságra...
Magyarország – Középnémetország 5:3 (3:2) Magyarország – Középnémetország 5:3 (3:2)
A pompás lipcsei stadionban, ugyanabban, amelyben három héttel előbb...
Véres forradalom Perzsiában Véres forradalom Perzsiában
Perzsiában, a mely megizlelte a modern parlamentarizmust, néhány...
A román vasgárdisták kegyetlenkedései Transistriában A román vasgárdisták kegyetlenkedései Transistriában
A román néptörvényszék folytatólagos tárgyalásai során egyre több...
Divatos napernyők. Divatos napernyők.
A napernyő régi idő óta a legravaszabb, legkokettebb része a női...
Elítélték a magyar huszárok magatartását a reichsrathban Elítélték a magyar huszárok magatartását a reichsrathban
Az osztrák képviselőház most azzal tölti az időt, hogy mindenféle...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98