Dtum
Login with Facebookk
1914 | Február

A Macbeth a Nemzetiben

A Macbeth, melyet vagy tíz esztendeje nem láttunk magyar színpadon, most teljesen új betanulással és rendezéssel, a színház legjobb erőinek közreműködésével került vissza a Nemzeti Színház műsorára, szinte újdonság számba mehetett volna és első előadásán sem telt meg teljesen a nézőtér, hiányzott az érdeklődésnek az a feszültsége, a mely a színpadot és a nézőteret egy egységbe foglalja össze.


Pedig ez az előadás minden egyenetlensége mellett is a Nemzeti Színház legérdekesebb előadásainak egyike volt. Márkus Emíliát láttuk egészen új szerepkörben, mint lady Macbethet, olyan hangokat kaptunk tőle, a milyeneket még soha. A lényében rejlő heves szenvedélyesség, a melyet oly nagy sikerek között láttunk lobogni, most új formában, neki egészen szokatlan karakterből szólalt meg, a rettenetes becsvágyú, félelmetes és rideg lady Machethből, a kiből minden asszonyiságot kiirtott az ambiczió egyetlen, mindenek felett uralkodó szenvedélye.Shakespearenek talán ez az alak a legnagyobb szabású, leghatalmasabb vonalakkal megrajzolt asszony-alakja, a mely legközelebb áll végzetes férfi-alakjaihoz, - máskor mindíg a szerelmes asszonyt, a hajlékony, lágy, a sors karmai között erőtlenül vergődő nőt, vagy a méltóságos anyát mutatja meg, - ebben az alakjában a megéra-tipushoz fordul s minden idők legvéresebb kezű asszonyát rajzolja meg. Szerelem, odaadás, asszonyi ellágyulás teljesen hiányzik belőle, egész lénye a királyi becsvágy egyetlen hajtóerejében központosul.Márkus Emília eddigi sikereit épen az ellenkező póluson aratta, az asszonyiság, a szerelmi szenvedély ábrázolásával s művészetére új húrt kellett feszítenie, mikor a skót királynő alakját kidolgozta. S művészetének sokhúrú gazdagságában gyönyörködhettünk; a nagy feladatot nagy hatással oldotta meg.Meg tudta értetni lady Macbeth ambicziójának szenvedélyességét minden egyebet magával ragadó erejét, a király-gyilkolás jelenetében elmondhatni róla: fölemelkedett Shakespeare intencziójának magaslatára. A lakoma-jelenetben kissé elhalványodott ugyan az alak, de a végén, megőrülésében – a mely már közelebb van a neki megszokott stillhez és technikai eszközökhöz – megragadóan mutatta meg a túlfeszített akaratnak végzetes feloldódását. Játéka nem mindig egyenletes, nem fejez ki mindent egyenlő biztonsággal, mégis a legérdekesebb, leggazdagabb művészi produkcziók sorába tartozik.


Mellette Ivánfi Jenő állott, mint Macbeth.
Szemmelláthatóan eredeti, új felfogásra törekedett, gondolatban érdekesen, nagy tudatossággal dolgozta ki a szerepet, de a kifejezés formáiban nem tudott elméleti elgondolása szinvonalára jutni. Emberivé próbálta tenni Macbethet, megmutatni, a mi benne lágyabb, rokonszenvesebb vonás: a tépelődést, a becsvágyával való küzdelmet, a lelkiismeretnek szavát, a mely az asszony szenvedélyének igézete alatt mind halkabb lesz a gyilkosság előtt és a fúriák egész orchesztumával bőszül fel a gyilkosság után.Ebben az igyekezetében azonban félrebillentette az alak egyensúlyát, elrejtette azt, a mi benne elszánt, kemény, bősz asszonyával egyező: gyönge, töprengő, rémüldöző, egy-két helyen majdnem pipogya Macbethet mutatott. A mit a Shakespearet megértő dramaturg elgondolt, azt a szinész nem tudta kellően megcsinálni.


A rendezés munkáját azonban Ivánfi nagy gondossággal, hozzáértéssel és művészi izléssel végezte. Mindenütt meglátszik a nagy tanulmány: az első felvonás skót tájképei, a második felvonás szintere. Machbeth vára magukon viselik a félreérthetetlen lokális jelleget: ezeket a képeket a darab hangulatának tanulmányozására tett skótországi útjáról hozta magával s nyilván meglevő tájak és meglevő vár képeit adja a szinpadon.

A képek, a melyeket kapunk, beletalálnak a tragédia hangulatába, megértetnek sokat a komor, viharos történetből, a mely keretükben lezajlik. A hova a rendező keze elért, ott mindenütt megtaláljuk a nyomát. Sajnos, hogy nem ért el mindenűvé a különösen nem volt módjában kellően dirigálni a szinészek játékát. A legtöbben szintelenül, szinte kelletlenül játszottak: az erdei jelenet Malcolm, Macduff és Rosse között szinte elviselhetetlen volt, Beregi és Bakó szinte versenyeztek, hogy melyikük tud érthetetlenebbül beszélni s melyik tudja jobban elfacsarni a magyar nyelv szavait.


Bizonyos tekintetben meglepett, hogy milyen jól szavalható és hatásos a Szász Károly fordítása. Shakespeare-fordításunk ellen az utóbbi időben sok hang emelkedett s részben jogosultan is, az egész magyar Shakespeare átdolgozásra, sőt itt-ott teljesen új fordításra szorul, de a felújítás munkáját okkal-móddal kell végezni, mert sok jó is van benne s egy kis régiesség, avultas nyelvi fordulatok nem ártanak ott, a hol egy sokszázados mű fordításáról van szó.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Glamis -Castle, a Macbeth-család leszármazottainak mai lakóhelye. A kastély, melynek egyes részei már Macbeth idejében is megvoltak szemben áll a birnami erdővel Jelenet a Macbethből
Cikk-ajánló
Bevonulás az új Házba -  Karczolat Bevonulás az új Házba - Karczolat
A milyen joggal mondta egyszer valaki, hogy Somogy vármegyében...
A nemzetiségi kérdés gyors megoldását igéri Prága A nemzetiségi kérdés gyors megoldását igéri Prága
Vasárnapra virradó éjjel a csehszlovákiai rádióleadóállomások a...
Seyss-Inquart: Hollandiában nincs munkanélküli Seyss-Inquart: Hollandiában nincs munkanélküli
Seyss-Inquart birodalmi miniszter, a holland területek birodalmi...
A frank a harmadik devalváció után A frank a harmadik devalváció után
Az, amit e sorok írója négy héttel ezelőtt megjósolt, hogy tudniillik...
Elítélt izgatók Elítélt izgatók
A legutóbbi napokban ismét több nemzetiségi izgatót ítélt el a...
Hatz Ottó főhadnagy nyerte Magyarország tőrbajnokságát Hatz Ottó főhadnagy nyerte Magyarország tőrbajnokságát
Vasárnap reggel kezdődött tizenhét induló részvételével a műegyetemen...
A városi pénzintézetek kérdése A városi pénzintézetek kérdése
Mialatt nálunk, legujabban a fővárosban létesítendő községi...
A Dunagőzhajózási társaság kívánalma A Dunagőzhajózási társaság kívánalma
A Dunagőzhajózási társaság bejelentette Kossuth Ferencz...
A mai magyar filmkritika
Leírtam a címet, s már meg kell állnom. Mai magyar filmkritika: van...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98