Dtum
Login with Facebookk
1914 | Július

Szerbia provokál!

Belgrád, julius 5.

A délszláv nacionalista Omladina, melynek az összeesküvés szervezésében is része volt, julius 3-án gyülést tartott, amelyen a szarajevói merényletet követő eseményeket tárgyalták és végül a következő határozati javaslatot fogadták:
1. A tévutra vezetett tömegeknek az ártatlan szerb lakossággal szemben tanusított magatartását és viselkedését a legélesebben elítélik.
2. Az egész világ előtt felemelik, tiltakozó szavukat az ellen, hogy az osztrák hatóságok jóváhagyták és támogatták a öntudatlan tömegek vandalizmusát.
3. Az Omladina örömének ád kifejezést a felett, hogy a Frank-pártnak kirohanásait a délszláv nép egész horvát része helyteleníti.
4. Az Omlandia üldözi a horvátokat, szerbeket és szlovéneket, akik hallatlan és indokolatlan támadásokat kénytelenek elviselni és megtartották teljes büszkeségüket.
E határozati javaslatot a Samonpra kormánylap kivételével az összes lapok közlik.

Belgrád, julius 5.

A Mali Journal jelentése szerint a szerb rendőrség nyomozást inditott a szarajevoi merénylet kapcsán gyanusított Cziganyevics nevű komitácsi személye iránt, de nem volt képes annak nyomát se fellelni. A nyomozás folyik.

Belgrád, julius 5.

Az Odjek közli azt az eddig meg nem cáfolt hírt, hogy a szerb kormány hozzájárulását adta ahhoz, hogy a merénylet ügyében egy osztrák rendőrbiztos szerb területen nyomozzon. A lap azt írja, hogy nem hiheti azt a szégyent és botrányt, hogy Belgrádot egy osztrák rendőrbiztos hatásköre alá helyezték. A Balcán e hir ügyében azt írja, hogy az egész annál is inkább esztelenség volna, mert ártatlanok üldözése miatt éppen a monarchiát kellene nemzetközi ellenörzés alá helyezni, mert Ausztria-Magyarországon kevésbbé konszolidáltak a viszonyok, mint Törökországban. Osztrák hivatalnokok és katonák Szerbiában csak egy fogadtatásra találnak: A szuronynyal!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98