Dtum
Login with Facebookk
1914 | Június

A kyrenei Aphrodite

Az olasz állam új gyarmatain, Libiában és Kyrenaikában, mindjárt azok elfoglalása után ásatásokat kezdett, hogy számot adjon az új területek föld alatt rejtőzködő múltjáról. E czélra külön műemléki felügyelőséget szervezett, mely működése javát Észak-Afrikának művészileg egykor legfontosabb városára, Kyrenére összpontosítja.


Háromnegyed századdal ezelőtt Smith és Purcher végzett már itt, sok nehézséggel küzdve, ásatásokat. A mostaniak azonban úgy a területet, mint a felkészültséget illetőleg sokkalta nagyobbszabásúak. Alig lehet ásatásokra kedvezőbb területet képzelni. A mióta az arabok a VII. században rombadöntöttek s eltemettek itt mindent, a mi a régi görög és római világra emlékeztetett, azóta a nagy északafrikai fensik nomád nép lakhelyévé lett, s e pásztorkodó nép egész élete a beduin-sátrak köré konczentrálódik.

 

Ekként nem rakódtak újabb építkezések rétegei a rombadőlt régi városokra, melyek most a modern műveltség munkája gyanánt föltámadásra várnak. Kyrenében, az eddigi ásatások legszebb jutalmakép legutóbb egy pompás Aphredite-szobor került napfényre.


A Findaros pythiai énekeiben megörökített legenda szerint Apollo egy szép napon meglátta Kyrenét, a merész thessaliai vadásznőt, Hypseusnak, a lapiták királyának leányát, a mint Pelion hegység erdejében fegyver nélkül legyőzött egy oroszlánt, menten belészeretett, s Libyába szöktette, melynek királynéjává lett.

 

„Latona szépfürtű fia – énekli Pindaros. – elrabolta a Pelion szakadékaiból Kyrenét, a szűz vadásznőt s arany szekéren érczekben és gyümölcsökben gazdag földre vitte, s annak úrnőjévé tette. Az ezüst sarujú Aphrodite fogadta a delosi vendéget, kezét gyöngéden a kocsira, az istenek művére téve.” Igy egyesül a kyrenaikai mythosban Kyrene Apollóval és Aphroditével.


A szobrot a kyrenei Apolló-templom híres forrása mellett találtak huszonkét kisebb testvérével együtt. A habokból kikelő Aphroditét ábrázolja, s görög márványból életnagyságnál valamivel nagyobb méretben van faragva. Feje s két karja körülbelül mellmagasságig letört. De töredékessége mit sem von le az egésznek renkivüli szépségéből. A kar megmaradt felső része és a kissé félre fordított nyak, illetve fej elárulja, hogy a művész az istennőt azon momentumban akarta ábrázolni, a mint a tengerből kikelve, széjjelbontja fürtjeit, hogy megszárítsa őket.

 

A képzelet könnyen kiegészíti a hiányzó részeket, a szép ifjú arczot, a mint nagy szemeivel meglepetten néz a világba, a tiszta, nemes vonalú szájat, mely túl a csudálkozáson mintha az élet örömének vidám énekére akarna megnyilni. Kétségkívül görög eredeti a szobor, mely az u. n. Venus Anadyomene eddig ismert számos ábrázolásai közt a legtisztább és legklasszikusabb tipust képviseli.

 

A többiek, a késő római korban másolt Colonna-Vénustól a nápolyi Nemzeti Múzeum udvarán látható fejnélküli Vénusig, s Leptis Magnából származó, a ma a berlini múzeum kiméretű Aphroditéjéig e tipusnak a mindennapi élet szerény realitásaihoz különböző változatokban való fokozatos közeledését jelentik: az eredeti tipus nagy, szimbolikus értelme mindinkább elvész a női élet intim epizódjainak kicsinységes ábrázolásában.

 

Az eredeti jelentés híján van az eddig ismert legszebb változat, a párisi Perrod-gyűjtemény bánatos s kissé senzuális kifejezésű Aphroditéje, melyet szintén Kyrenaikában találtak. A most lelt kyrenei Aphrodite ellenben tisztán fejezi ki az eredeti értelmet. A lábánál álló delfinnek nemcsak díszítő és statikai szerepe van, hanem első sorban a tengert jelképezi, míg a rádobott, s nedves voltában a művész vésőjétől kitünően jellemzett lepedő az ábrázolás érthetőségét még inkább fokozza, s körülményeit világosabbá teszi.


S a mily tisztán jut kifejezésre a kompiziczió jelentési tartalma, ép oly tiszták a szobor formái, nemesek körvonalai, előkelő ritmusu a mozdulata. Az istennő meztelensége nem bántó, sőt fönséges összhangba simul a benne kifejezésre jutó ideával, mely a női eszményt a tenger hullámaiból kristályos ragyogással szüli világra.

 

Praxitelesz az istennőt már közelebb hozza a földhöz, s emberibb tulajdonságokkal ruházza föl. A kyrenei Aphrodite, vagy legalább is annak tipusa a Kr. e. IV-V. századból, mindenesetre a Praxiteleszt megelőző időkből származik. A khianai és a miloi Vénusz közül inkább ez utóbbihoz áll közelebb. Esztétikai értékre nézve pedig fölülmúlja a siracusi Vénuszt, sőt a nápolyi Nemzeti Múzeum híres Venus Callipygáját is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A térkép sokszorosítása A térkép sokszorosítása
Talán ismeretes, hogy sokszorosítás kezdetleges módját, a fametszést,...
A megújított szövetség A megújított szövetség
Az a látogatás, a melyet a mult héten gróf Burián külügyminiszter és...
Hogyan dolgozik a német nehéztüzérség? Hogyan dolgozik a német nehéztüzérség?
A korszerű háborúban a csatatér egyik főjellemzője a tüzérség. Bár a...
Baeder Istvánnak, a Baeder- gyár fiatal aligazgatójának, eltűnését jelentette be a rendőrségen felesége, Stephani Ilona színésznő, akit a fiatal Baeder szülei ellenzése dacára vett el feleségül Baeder Istvánnak, a Baeder- gyár fiatal aligazgatójának, eltűnését...
Érdekes bejelentést tett vasárnap délelőtt a főkapitányság központi...
Jelenetek az orosz dumából
A duma egyik közelebbi ülésén a közoktatási javaslatokat tárgyalta....
Liszt Ferencz hamvai Liszt Ferencz hamvai
Rákóczi s bujdosó társai hamvainak hazahozatala sorra eszünkbe...
A pápa pünkösdi beszéde munkások előtt A pápa pünkösdi beszéde munkások előtt
XII. Pius pápa pünkösdvasárnap délután félhat órakor a Vatikán...
Európa érdeke az erős Magyarország Európa érdeke az erős Magyarország
A Külügyi Társaság vasárnap délelőtt 11 órakor alakult meg a Magyar...
Orosz felvevő piacok Orosz felvevő piacok
Mostanában a balkáni piacokon beállott ideiglenes pangás miatt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98