Dtum
Login with Facebookk
1914 | Június

A kyrenei Aphrodite

Az olasz állam új gyarmatain, Libiában és Kyrenaikában, mindjárt azok elfoglalása után ásatásokat kezdett, hogy számot adjon az új területek föld alatt rejtőzködő múltjáról. E czélra külön műemléki felügyelőséget szervezett, mely működése javát Észak-Afrikának művészileg egykor legfontosabb városára, Kyrenére összpontosítja.


Háromnegyed századdal ezelőtt Smith és Purcher végzett már itt, sok nehézséggel küzdve, ásatásokat. A mostaniak azonban úgy a területet, mint a felkészültséget illetőleg sokkalta nagyobbszabásúak. Alig lehet ásatásokra kedvezőbb területet képzelni. A mióta az arabok a VII. században rombadöntöttek s eltemettek itt mindent, a mi a régi görög és római világra emlékeztetett, azóta a nagy északafrikai fensik nomád nép lakhelyévé lett, s e pásztorkodó nép egész élete a beduin-sátrak köré konczentrálódik.

 

Ekként nem rakódtak újabb építkezések rétegei a rombadőlt régi városokra, melyek most a modern műveltség munkája gyanánt föltámadásra várnak. Kyrenében, az eddigi ásatások legszebb jutalmakép legutóbb egy pompás Aphredite-szobor került napfényre.


A Findaros pythiai énekeiben megörökített legenda szerint Apollo egy szép napon meglátta Kyrenét, a merész thessaliai vadásznőt, Hypseusnak, a lapiták királyának leányát, a mint Pelion hegység erdejében fegyver nélkül legyőzött egy oroszlánt, menten belészeretett, s Libyába szöktette, melynek királynéjává lett.

 

„Latona szépfürtű fia – énekli Pindaros. – elrabolta a Pelion szakadékaiból Kyrenét, a szűz vadásznőt s arany szekéren érczekben és gyümölcsökben gazdag földre vitte, s annak úrnőjévé tette. Az ezüst sarujú Aphrodite fogadta a delosi vendéget, kezét gyöngéden a kocsira, az istenek művére téve.” Igy egyesül a kyrenaikai mythosban Kyrene Apollóval és Aphroditével.


A szobrot a kyrenei Apolló-templom híres forrása mellett találtak huszonkét kisebb testvérével együtt. A habokból kikelő Aphroditét ábrázolja, s görög márványból életnagyságnál valamivel nagyobb méretben van faragva. Feje s két karja körülbelül mellmagasságig letört. De töredékessége mit sem von le az egésznek renkivüli szépségéből. A kar megmaradt felső része és a kissé félre fordított nyak, illetve fej elárulja, hogy a művész az istennőt azon momentumban akarta ábrázolni, a mint a tengerből kikelve, széjjelbontja fürtjeit, hogy megszárítsa őket.

 

A képzelet könnyen kiegészíti a hiányzó részeket, a szép ifjú arczot, a mint nagy szemeivel meglepetten néz a világba, a tiszta, nemes vonalú szájat, mely túl a csudálkozáson mintha az élet örömének vidám énekére akarna megnyilni. Kétségkívül görög eredeti a szobor, mely az u. n. Venus Anadyomene eddig ismert számos ábrázolásai közt a legtisztább és legklasszikusabb tipust képviseli.

 

A többiek, a késő római korban másolt Colonna-Vénustól a nápolyi Nemzeti Múzeum udvarán látható fejnélküli Vénusig, s Leptis Magnából származó, a ma a berlini múzeum kiméretű Aphroditéjéig e tipusnak a mindennapi élet szerény realitásaihoz különböző változatokban való fokozatos közeledését jelentik: az eredeti tipus nagy, szimbolikus értelme mindinkább elvész a női élet intim epizódjainak kicsinységes ábrázolásában.

 

Az eredeti jelentés híján van az eddig ismert legszebb változat, a párisi Perrod-gyűjtemény bánatos s kissé senzuális kifejezésű Aphroditéje, melyet szintén Kyrenaikában találtak. A most lelt kyrenei Aphrodite ellenben tisztán fejezi ki az eredeti értelmet. A lábánál álló delfinnek nemcsak díszítő és statikai szerepe van, hanem első sorban a tengert jelképezi, míg a rádobott, s nedves voltában a művész vésőjétől kitünően jellemzett lepedő az ábrázolás érthetőségét még inkább fokozza, s körülményeit világosabbá teszi.


S a mily tisztán jut kifejezésre a kompiziczió jelentési tartalma, ép oly tiszták a szobor formái, nemesek körvonalai, előkelő ritmusu a mozdulata. Az istennő meztelensége nem bántó, sőt fönséges összhangba simul a benne kifejezésre jutó ideával, mely a női eszményt a tenger hullámaiból kristályos ragyogással szüli világra.

 

Praxitelesz az istennőt már közelebb hozza a földhöz, s emberibb tulajdonságokkal ruházza föl. A kyrenei Aphrodite, vagy legalább is annak tipusa a Kr. e. IV-V. századból, mindenesetre a Praxiteleszt megelőző időkből származik. A khianai és a miloi Vénusz közül inkább ez utóbbihoz áll közelebb. Esztétikai értékre nézve pedig fölülmúlja a siracusi Vénuszt, sőt a nápolyi Nemzeti Múzeum híres Venus Callipygáját is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar Szinház nyilt meg egy Párisi kávéházban Magyar Szinház nyilt meg egy Párisi kávéházban
Valahol a Gare de Est környékén barangoltam csak úgy, minden...
Felépítik Bajcsy- Zsilinszky- falvát Felépítik Bajcsy- Zsilinszky- falvát
Bajcsy Zsilinszky Endre meggyilkolásának főbűnösei között szerepel...
A munkanélküliek gyülése A munkanélküliek gyülése
A vas- és fémmunkások szövetsége a Thököly-uti helyiségében vasárnap...
Sven Hedin Budapesten Sven Hedin Budapesten
Sven Hedin a világhirü ázsiai kutató, a Magyar Földrajzi Társaság...
Az államvasutak beruházásai Az államvasutak beruházásai
Kossuth Ferencz kereskedelmi miniszter márczius 12-én...
Museum a Földközi-tenger partján Museum a Földközi-tenger partján
A monacoi tengertudományi muzeum és embertani intézet a világ...
Uránia-Szinház: Keleti Svájcz -ismertetés Boszniáról Uránia-Szinház: Keleti Svájcz -ismertetés Boszniáról
Uránia-Szinház. Szokolay Kornél "Keleti Svájcz" czímen irt az Uránia...
Ferencváros – Kolozsvári AC 5:1 (3:1) Ferencváros – Kolozsvári AC 5:1 (3:1)
A játék nem mozgott magas nívón, csupán a második félidő közepe táján...
A Cseh-Morva protekturátus – számokban A Cseh-Morva protekturátus – számokban
A történelmi események gyors egymásutánja eddig csak kevés embernek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98