Dtum
Login with Facebookk
1914 | Március

A meghiusult paktum

A hazai románság vezetőivel egy új megegyezés érdekében megindított tárgyalások sorsa erősen megromlott abban a pillanatban, mikor bizonyos oldalról külpolitikai vonatkozásokat kapcsoltak bele és olyan szinezetet adtak a dolognak, mintha ezzel az akczióval Románia barátságát akarná a monarchia keresni vagy visszahódítani.

 

Románia egy idegen állam és ha az ő kedvéért történnék egy magyarországi nemzetség helyzetének új szabályozása, ez elismerése lenne egy idegen állam hatalmának arra, hogy a magyar állam egy néprétegének sorsára befolyást gyakoroljon és a fajrokonság elve alapján a magyar állampolgárok egy tömegének protektora, védője, oltalmazója, támogatója legyen.

 

Már pedig az az ország, a melyik ilyet eltűr, ilyesmibe beleegyezik, az lemondott a maga önállóságáról és aláírta a saját halálos ítéletét. A magyar honos védelmezője, oltalmazója, támogatója csak egy állam lehet: Magyarország, a mely egyenlő jogokat ad minden nyelvű polgárának és elég erős, hogy őket az egyenlő jogaik birtokában megtartsa.


Furcsa világ kerekedne itt egyszeriben, ha a körülmények olyan képet öltenének, a mely azt tudná elhitetni például a magyarországi románsággal, hogy ők – a román királynak vagy a román kormánynak köszönhetnek valamit. Akkor természetesen azt hinnék, hogy Magyarországot – Bukarestből kormányozzák, tehát, ha valamit akarnak, oda kell fordulniuk. Erre aztán természetesen a pánszláv érzelmű tótok mindjárt Szentpétervárt, a németek Berlint, a ráczok Belgrádot éreznék a fővárosuknak, annak a helynek, a honnan a mi sorsunkat dirigálják és Magyarország már föl is lenne darabolva egy-kettőre.


Ezt a látszatot erősítette az a hír, hogy a magyarországi románság néhány vezetője a közelmúltban látogatásokat tett Bukarestben és néhány, ugyancsak Bukarestben elhangzott, szerencsésnek vagy tapintatosnak egyáltalán nem mondható politikai nyilatkozat. Mindezek alkalmasak voltak a román komité vérmesebb tagjaiban azt a véleményt kelteni, hogy akármit és akármennyit kivánjanak, a magyar kormány kötelességének fogja érezni, hogy vállalkozzék a teljesítésére, mert nem meri majd megtagadni.


Ebben természetesen csalódniuk kellett.
Magyarországnak a maga polgáraival való dolgaiban nem parancsol és nem diktál se Románia, se semmiféle más idegen állam vagy hatalom.


Nekünk az a legőszintébb vágyunk, hogy béke, rend és megelégedés legyen az ország egész területén, akár magyarok, akár tótok, románok vagy szerbek lakják. Tudjuk, van mindenütt segíteni, javítani és orvosolni való bőségesen. De orvosolni való sérelemnek azt, hogy ez ország magyar jellege mindenütt érvényesíttetik, el nem ismerhetjük, mert ez az ország Magyarország és az is fog maradni, a míg erősebb tud lenni, mint az ellenségei. A magyarság föladása, legyöngítése ellenségeik erősítése lenne. Erre se jószántunkból kaphatók, se pedig rákényszeríthetők nem vagyunk, mert ezer esztendő alatt nem a félelem iskoláját járta a magyar és nem azt tanulta meg, hogy ijedezzék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98