Dtum
Login with Facebookk
1914 | November

Magyar hadi kölcsön

A pénzügyminiszter a háboru kiadásainak fedezésére kölcsönt bocsát ki, melyet a dolog természete szerint a belföldön kell elhelyezni. Ezt a nemzeti kölcsönt, melynek aláirási felhivását a Magyar Pénzügy illető rovatában közli, a magyar nép millióinak kell összehordani.

Az állam minden egyes polgárának nemcsak életét és vérét, hanem vagyonát is fel kell áldoznia nemzeti létünk fentartására és igy mindenkinek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy előteremtsük azokat az anyagi eszközöket, melyek a győzelem kivivásához okvetlenül szükségesek. 

Eltekintve a hazafias momentumoktól, a kölcsön mint előnyös tőkeelhelyezés is felhivja a figyelmet.
A 6%-kal kamatozó adómentes 100 K névértékű járadékkötvények készpénz-jegyzés esetén 97.50 K, négy részletben való fizetés esetén 98 K árfolyamon bocsáttatnak ki.

Annak elérése végett, hogy a kizárólag hadi célokra szolgáló emissziónak a jegyzése a kisebb emberekre nézve is lehetővé tétessék, a legkisebb kötvény névértéke 50 K-ban állapittattott meg.

Az aláirt kötvények árának kifizetésére 100K-t meghaladó jegyzéseknél kedvezményes fizetési módozat lesz igénybe vehető olyképpen, hogy az aláiráskor csak az aláirt névérték 10%-a lesz biztositékképpen leteendő, még pedig vagy készpénzben és a jegyzett összeg ezt követőleg lesz befizetendő, olyképpen, hogy 40% 1914. dec. 12-ig, további 30% 1914. dec. 22-ig és az utolsó 30 % 1915. jan. 8-ig lefizetendő.

Az aláirási áron kivül az aláiró terhére sem folyó kamat, sem jutalék nem számitható fel. Az az aláiró, aki az általa jegyzett kötvényeket zárolja és a zárolást öt éven át fel nem oldja, a kötvényen alapuló követelését legkésőbb 1919. évi november 1-én, ettől a naptól számitott egy évre névértékben leendő visszafizetésre felmondhatja, viszont a pénzügyminiszter fentartja magának a jogot, hogy három havi felmondás mellett a kölcsönt – egészben vagy részben – névértékben visszafizethesse, a felmondás azonban 1920. évi november hó 1-ét megelőző időre nem fog eszközöltetni. 

A kibocsátási árfolyam 97.50 K lévén, a november elsejétől folyó, de fel nem számitott kamatok megtakaritása folytán, a befizetésig ez tényleg mintegy 97.1 K, tehát a 6 K kamat megfelel 6.17%-nak. Öt évi zárolásnál a nyereség igy 2.9 K. Ez öt évre felosztva megfelel 1/2 % többletnek, tehát ezzel 6.67%.

Az Osztrák-magyar bank 75%-os lombardirozása folytán a befektetendő tőkének tényleg csak 25%-át kell befektetni, vagyis 250 koronát. Ezer korona átvételénél az évi kamatjövedelem 60 K és az Osztrák-magyar banknak 750 K lombardkölcsönért évenként fizetni kell 41 K 75 fillért, marad 25%-os, vagyis 25 K befektetésünkért 18 K 75 fillér évi kamat, vagyis több, mint 7 %. Befektetett tőkénk azonban – az aláirási ár 97 1/2 % lévén – csak 225 K, a kamatozás tehát meghaladja a 8 %-ot. 

Az uj járadék ezek szerint előnyös kamatozást nyujt és ezenkivül mindenkor pénzért tehető. Az Osztrák-magyar bank a névérték 75%-a erejéig ezekre a járadékcimletekre 5 1/2 %-os lombard-kölcsönt nyujt, vagyis alacsonyabb kamat mellett, mint a mennyit a kötvény maga hajt, a budapesti bankok pedig a kötvényeket a névérték 80%-áig lombardirozzák, szintén előnyös kamat mellett. El lehet mondani, hogy ezuttal az adósságcsinálás nemcsak pénzbe nem kerül, hanem haszonnal fog járni. 

A kölcsön aláirása november 16-án veszi kezdetét és november 23-ig tart. 

Mondanunk sem kell: mennyire sulyt fektetünk arra, hogy a pénzintézetek minden elképzelhető eszközzel elősegitsék a nemzeti hadi kölcsön minél fényesebb eredményét. Különösen az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagoknak, valamint a tisztviselői karnak jut nagy szerep az agitácionális tevékenységben, mely – tekintettel előkelő társadalmi állásukra és széleskörü befolyásukra – rendkivüli eredményt szülhet. 

Kormos Alfréd

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Lombardhitel
Szabóné Fricska Anna

Ennél a hitelezési formánál a hitelnyújtás fedezete valamilyen forgalomképes vagyontárgy (ingó vagyon), amely lehet például aranyérme, értékpapír, értékes áru.  Másképpen kézizáloghitelnek mondják. A vagyontárgyra a hitelező zálogjoggal rendelkezik.

Az elnevezés a középkorból ered, a bankárairól híres észak-olasz Lombardia után.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Boccaccio Boccaccio
Azt mondják, hogy Boccaccio Párisban született; mindenesetre párisi...
Móricz Zsigmond - Hevesi Sándor Móricz Zsigmond - Hevesi Sándor
A színháznak egészen különös saját levegője van, amely nem hasonlít...
Rövidek Rövidek
Norris szenátor a flottaépítési javaslat tárgyalása során a...
 Rablógyilkos orosz foglyok kivégzése Rablógyilkos orosz foglyok kivégzése
A temesvári katonai rögtönítélő biróság okt. 12-én csütörtökön,...
Babits Mihály - Költészet és valóság Babits Mihály - Költészet és valóság
Óh, mind akik sírtatok miattam, bocsássatok most meg! Én nagyon...
Földrengés Kecskeméten és környékén Földrengés Kecskeméten és környékén
Januárius 21.-én este 10 óra 34 perczkor Kecskeméten és környékén...
Lamarck (1744 aug. 1 – 1829 dec. 18.) 2. rész Lamarck (1744 aug. 1 – 1829 dec. 18.) 2. rész
A természeti és természetszabta történelmi törvények rideg eredményén...
Hungária – Admira 1:0 (1:0) Hungária – Admira 1:0 (1:0)
Az osztrák és a magyar bajnokság vezető csapatainak találkozása nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98