Dtum
Login with Facebookk
1914 | November

Przemyls második ostroma

A mult hét elején jelentette hadvezetőségünk, hogy az orosz seregek körülzárták Przmyslt. Azóta egész vasárnapig semmi hir sem érkezett onnan, ma végre örvendetes beszámolót közöl Höfer vezérőrnagy ugy a Przemysl körül, mint a Kárpátoknál az utóbbi napokban lefolyt harcokról.


A hivatalos kommüniké néhány szóval emlékeztet először azokra a dicső napokra, mikor Przemysl hősi védőserege az első körülzárás alkalmával, szeptember utolsó és október első hetében, oly nagy áldozatokkal fizettette meg az oroszokkal e vár eredménytelen ostromát.


A vár védelme most is a legélénkebb tevékenységgel folyik. Tudjuk, hogy az eddig is kitünően megerősített Przemyslt a vár első felszabadítása után még jobban megerősítették ugy, hogy az teljes felkészültséggel várhatta a biztos veszedelembe rohanó orosz seregeket. A cári parancs azonban nem kimélte az orosz katonákat és ismét odaküldte az orosz vérrel áztatott várfalak alá. A körülzárás megtörtént és mint a mai jelentésből láthatjuk, az ostrom is megkezdődött.


Przemysl első körülzárása és ostroma alkalmával a vár helyőrsége többször kirohanást intézett és érzékeny veszteségeket okozott az ostromló seregnek. Igy történt ez most is. Szombaton az őrség egy nagyobb része a vár északi kerületén kirohanást intézett és a Przemysltől észak felé huzódó Rokietnica melletti magaslatokig verte vissza az oroszokat.


A jelentés másik örvendetes része az, amely az oroszoknak a Kárpátok felé intézett, de meghiusult támadásairól számol be Höfer minapi jelentéséből tudjuk, hogy az oroszok balszárnya elhatolt egészen Liskóig. Ennek az orosz szárnynak egyes különítményei előretörést kiséreltek meg, de minden ilyen támadást csapataink könnyüséggel vertek vissza. Az oroszok tehát a Kárpátokat védő seregünkkel szemben semmiféle eredményt sem tudott elérni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A  második przemysli ostrom Az oroszok őrült dühvel próbálnak behatolni az erődbe Sulyok János tanár, Przemysl egyik hőse
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98