Dtum
Login with Facebookk
1914 | Október

Hogyan takarékoskodjunk

A mostani nehéz viszonyok pénzkiadás tekintetében óvatosabbá tették az embereket mint ezelőtt voltak. Mindenki alaposan meggondolja, szükséges-e, kell-e a felmerülő kiadásba belemennie, nem halaszthatná-e el egyik-másik szükséglet fedezetét későbbi, jobb időkre. 

Nagyon helyesen teszi is mindenki, ha alaposan megszoritja a kiadásokat, nem szerez be nélkülözhető dolgokat, ruhákat és más cikkeket, mert legjobb szolgálatot a készpénz teszi és az óvhat meg bennünket kisebb-nagyobb bajoktól, ha a kereseti viszonyoknak erős rosszabbodása folytán jövedelmünk most megcsappant. 

A nős, családos embernek még jobban, szorgosabban kell gazdálkodnia, mint a nőtlennek, mert ha a családos ember áll üres kézzel, akkor vele együtt szükölködnek szerettei is, nagyobb kin, nagyobb keserüség pedig alig létezik, mint az a tudat, hogy családunk, a melyért mindent megtennénk, nemcsak szükölködik, hanem a legszükségesebbet is nélkülözi. 

Ám a takarékosságtól, még a legnagyobb takarékosságtól is nagy lépés van a nélkülözésig.
A mai nehéz viszonyok mellett persze mindenkinek jobban kell takarékoskodnia, mint máskor és minthogy egész életrendünkben ugyszólván legnagyobb szerepet a megszokás játszsza, ki-ki megszokott szükségletein, kiadásain is ott iparkodjék valamit megtakarithatni, önön magától és övéitől elvonni, ahol azt legkönnyebben teheti, legkevésbbé érzi. 

A székesfőváros polgármestere és a vidéki hatóságok is takarékosságra intették a közönséget, kifüggesztett hirdetésekben felszólitották, hogy kiadásait, szükségleteit mérsékelje és a tapasztalat mutatja, hogy a jó tanács hatott. A jó móduak, a gazdagok is változtattak étrendjükön, jobban mondva annak bő és költséges voltán és a helyzet komoly voltához illően a különbözetet is jótékony célokra forditják, a mi viszont a nélkülözéssel küzdő családoknak tesz szolgálatot. 

Ám jól különböztessük meg a takarékosság dolgában is a nélkülözhetőt a nélkülözhetetlentől, azt a miről lemondhatunk a nélkül, hogy egészségünk és anyagi jövőnk terhére menne, attól, a mire épen ezek érdekében szükségünk van.

Épen ezért ne ok és mód nélkül, ne meggondolatlanul és kereken törülgessünk a tervezett kiadások jegyzékében, hanem alapos megfontolással és alaposabb megfontolással mint máskor adjuk ki pénzünket ott a hol kell, a hol az létfentartásunkhoz, jövőnk érdekében szükséges. 

Ekként a dolgok mélyére hatolva látnunk kell, hogy a mindennapi, megszoritott szükségletek kielégitése mellett nem zárkózhatunk el az elől, hogy családunk anyagi jövőjének kérdésével is most, a nehéz időkben, illetve a nehéz idők dacára is foglalkozzunk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Háborus jótékony intézmények Budapesten: egy pénz-segély osztó iroda előtt Háborus jótékony intézmények Budapesten: ebédre várakozók sora Háborus jótékony intézmények Budapesten: ebédosztásra gyülekezők a Külső-Váczi úton Háborus jótékony intézmények Budapesten: ebédosztásra gyülekezők a Külső-Váczi úton Háborus jótékony intézmények Budapesten: ingyen étkező konyhája Háborus jótékony intézmények Budapesten: ebéd-osztás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98