Dtum
Login with Facebookk
1914 | Szeptember

Háború és háború

Tisza István bizonyosan bátrabb ember, mint sem akárhogyan azért mondjon most valamit,mert neki lehet mondani. Számolnia kellett s okvetlenül számolt is avval  - örömmel olvasom Jászi Oszkár cikkét a „Világ”-ban, hogy vétókat kap. Vétókat éppen azoktól, akik a nemzetiségi, legelső sorban román kérdésben látók és bátrak voltak világháború nélkül is. Azoktól, akiket golyónál jobban elnémított, kiformált az államok, a népek, a világok háborúja.

 

A „Nyugat”-ban ujjongva én irtam volt Jászi Oszkár legnemesebb könyvéről, mely a nemzetiségi kérdést majdnem újra fölfedezte. Mely nem számolt ugyan egy világháborúval, se a demokráciát minden, zűrös-lázas világháborún túlható panaceának mutatta ki. Kötelességnél több hittel hiszen én is, hogy nem a medve bőrére iszunk, bár én még a Tisza István helyén hallgattam volna. Úgy sejtem: ha a magyar nép a háborúval, a román értelmiség pedig népe ügyének ügyes adminisztrálásával nem volna elfoglalva, szintén nyepozvolimoznának.

 

Vétóznának éppen úgy, mint a nacionálista magyar ellenzéki politikusok avagy mi, a nemzetiségi kérdésnek és demokráciának legnotóriusabb, de legliberálisabb egybe-kapcsolói. Tisza István megint csak arra gondolt, hogy a fajtájabelieknek ne csináljon bajt egy fránya nép-szabadítással. A románok kapnak szebb, jobb, több választó-jogot tudjuk, hogy ez sem sok, még nem is elég, a többiek nem. Esetleg belehal e parciális demokráciába a román értelmiség, de úgy kell neki, mivel konkurenciát csinált a mi úri eltartóságunk magyarjainak.

 

A háború sorsa valóban katonáink, de egy kicsit (Tisza István is hiszi ezt) Isten kezében is van. Utána nem következhet olyan fizetés, melynél mi szegény, cégéradó nagylelkűek vagyunk. Nekünk meg volt s meg lesz a saját nemzetiségi orvosságunk, de ez nem engedi meg, hogy a magyar nép tovább is a magyar uraké legyen. Átkozott, szép fajta ez az enyém, ez a mienk, mely élete eldobása után is azt üzeni, hogy az ő sorsa a legrosszabb és segítsünk rajta. Talán elmegyünk katonának, orosz golyó elé, de ( figyelni tessék ) igazságaink itt maradnak.

 

Ady Endre

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Szabad a lakás Szabad a lakás
Május elsejétől kezdve az ország összes falvaiban szabadon...
Rövidek Rövidek
Winston Churchill a „Sunday Dispatch”-ban a két év óta...
426 pénzintézetet tart számon a PK 426 pénzintézetet tart számon a PK
Magyarország legnagyobb hitelszervezete, az ország minden számottevő...
Husfagyasztás Husfagyasztás
A mult század végéig a bőr- és szarvanyag miatt leölt állatok husát,...
Nagyszerű eredmények a Speidl Zoltán vándordíjas atlétikai versenyen Nagyszerű eredmények a Speidl Zoltán vándordíjas atlétikai...
Ötszáz néző előtt, óriási hőségben rendezte a MAFC, a BEAC-stadionban...
  Zoro és Huru Zoro és Huru
A mozivígjáték mai fejlődésében két alapformát mutat. Az egyik a...
Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor felesége Zsidószármazású a kivégzett nyilas belügyminiszter, Vajna Gábor...
A népügyészség nagy eréllyel folytatja Vajna Gáborné ügyében a...
 Vontató automobil Vontató automobil
Amerikában újabban olyan vontató automobilok kerültek forgalomba,...
A Baumgarten-örökséget pörrel akarják megtámadni A Baumgarten-örökséget pörrel akarják megtámadni
Irodalmi körökben híre terjedt, hogy a sokmilliárdos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98