Dtum
Login with Facebookk
1914 | Szeptember

Az erőviszonyok

Ha összevetjük a két hatalmi tömböt, szembetűnő az antant nagyobb területe és népessége, hiszen Oroszország vagy birodalmával együtt Nagy-Britannia külön-külön is felülmúlta a központi hatalmakat. A modern háború persze nem elsősorban területen és lakosságon múlik (bár ne higgyük azért, hogy ezek teljesen jelentéktelen tényezők).

Fontosabb az ipari potenciál. Nos, a viharos gyorsasággal fejlődő Németország 1914-re épp utolérte, ha meg nem is előzte Nagy-Britanniát. De vajon a Monarchia a törökökkel és a bolgárokkal együtt elérheti a francia, belga és orosz ipar együttes kapacitását? Aligha.

A világ legnagyobb hadiflottájával a britek rendelkeztek. A németek ugyan a második helyen álltak, de alig érték el az angol tengeri erő felét. Megint csak: osztrák-magyar, török és bolgár flotta együttesen egybevethető-e a franciával és orosszal? Semmiképp. Az antant tengeri fölénye nyomasztó.

A korabeli világ legerősebb szárazföldi hadserege a németeké. Nagyobb, mint akár a francia, belga és brit erők együttesen. Ám ha a két koalíció összes szárazföldi haderejét vetjük egybe, akkor már jelentős antant fölény mutatkozik. És a német hadsereg csupán nagyobb, de nem korszerűbb vagy jobban vezetett, mint a nyugati ellenfeleié.

A földrajzi fekvés mindkét félnek kínált előnyöket. Az antant mintegy bekerítette a központi hatalmakat, ami magában rejtette a blokád lehetőségét. A központi hatalmak viszont gördülékenyebben nyújthattak egymásnak segítséget, csoportosíthatták át csapataikat a frontok között.

Ami a hadseregek morális tartását, a hátországok szilárdságát, az emberi tényezőt illeti: németek, franciák és britek egyenértékűek, viszont mindkét blokknak van Achilles-sarka a nemzetiségi és szociális feszültségektől meggyengített Monarchia és Oroszország képében. Mindent egybevetve olyan érzése van az embernek, hogy a gyengébb támadta meg az erősebbet.

Miben reménykedtek hát a németek? Egyrészt: mindegyik fél hajlamos volt alábecsülni az ellenfél, és túlbecsülni a saját tömb katonai erejét. Másrészt: a jobb pillanatnyi felkészültség a németek mellett szólt. A nyugati hatalmak évekkel későbbre terveztek háborút.

 

Szerbia választási kampány kellős közepén, a kis Belgium és Montenegró meglepetten s készületlenül. A gyors támadás, a rövid háború adott esélyt a németeknek – legalábbis így látták, remélték. Hogy a németek egy hosszúra nyúlt háborúban is nagyon keményen helyt álltak – mutatja, hogy a XX. századi háborúban az erőfölény csak hosszabb idő alatt bontakozhat ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tirpitz: német flottaügyi miniszter. Breslau - a németek félelmetes hadihajói számben nem versenyezhettek a brit flottával
Cikk-ajánló
Orosz tipusok Orosz tipusok
A kelet felől győzedelmesen közeledő orosz vörös hadsereg többnyire...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
A budapesti nagy regatta, melyre már hónapok óta készültek...
Pusztít a halálsugár Pusztít a halálsugár
Amióta á rádium, a röntgen és a rádió új utakat nyitott a technikusok...
A fenomén A fenomén
Szabó Endrét irói pályája folyamán mindig vonzotta a szatira; egy...
Középosztály Középosztály
Alig több mint egy hónap alatt három nyomatékos közéleti helyről...
Kéthetes moratórium Franciaországban Kéthetes moratórium Franciaországban
A Németországnak küldött hadüzenet olyan állapotban találta a francia...
A déli sarköv hőmérséklete A déli sarköv hőmérséklete
Az angol *Discovery* hajó délsarki expedicziója téli állomásán - 77ş...
Meteorok a muzeumban
A Nemzeti Muzeum ásványtári osztályához jó háromkilós meteorkő...
Erdély gazdasági fölvirulásáért Erdély gazdasági fölvirulásáért
A székely-kérdés nagyon megérdemli az egész ország, az egész magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98