Dtum
Login with Facebookk
1915 | Augusztus

Kolerában meghalt hadtestparancsnok

Ziegler Emil lovag, lovassági tábornok egy hadtest parancsnoka hétnapos betegség után augusztus elsején délelőtt kilencz órakor meghalt. A halál oka bakterológiailag megállapított ázsiai kolera volt.


A haláleset annál tragikusabb, mert a hadtestparancsnok egész törzskarában, valamint hadtestének csapataiban e betegség egyetlen esete sem fordult elő az utóbbi időben, noha a szomszédos községek polgári lakossága körében volt kolerás megbetegedés. Az eset teljesen egyedülvalósága abban a körülményben leli magyarázatát, hogy Ziegler volt törzskarának egyedüli tisztje, a ki többszörös orvosi javaslat ellenére sajnálatosképpen nem vetette magát alá a kolera ellen való beoltásnak.

 

A betegség lefolyása igen súlyos volt, habár minden lehető gondoskodás megtörtént a kezelés és ápolás dolgában. Olyan orvost bocsátottak rendelkezésére, aki fertőző betegségekben különösen jártas és a ki éjjel-nappal a beteg mellett időzött. Az ápolást egy rendkivül megbízható és jártas betegápolónő végezte. A teljesen elkülönített házban a betegen kivül csak segédtisztje lakott, a ki az ápolásban tevékeny részt vett. A halál beállta előtt 24 órával megérkezett a tábornok felesége és leánya is.

 

Az ideiglenes temetés minden szükséges elővigyázati rendszabály figyelembevételével fog megtörténni a község templomában, egy befalazott sírboltban. A rögtön megtörtént óvóintézkedések és az egész környezetnek kivétel nélkül való beoltása folytán az eset mindeddig teljesen egyedülálló maradt. A hadseregparancsnokság parancsban adta a szomorú esetet a hadsereg tudomására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98