Dtum
Login with Facebookk
1915 | December

Szaloniki a háboru operáló bázisa

Mióta a bolgár hadsereg elérte a görög-szerb határt, csend van a macedóniai harctéren. Az angol-francia seregek – legalább az entente-lapok hirei szerint – nem állottak meg, a határ mögött, hanem meglehetős messzire visszavonultak és mintegy harminc-negyven kilométeres sugaru félkörben Szaloniki körül helyezkedtek el. A Vardar-folyó közelében levő Kilkisből indul ki az entente-sereg frontja és a Szaloniki körül elhuzódó dombok mentén halad Kalkidike-félszigetig, ahol állítólag erős védelmi vonalat készítettek elő.


A beállított fegyverszünet alatt sürü diplomáciai tárgyalások voltak Athénben. Az entente állandóan ujabb előnyöket szeretett volna kicsikarni Görögországtól, de hogy milyen eredménynyel, arra nézve jellemző Szkuludisz miniszterelnöknek a minap egy angol ujságiró előtt tett őszinte nyilatkozata. Ebből kitünik, hogy Görögország nem hajlandó több engedményre az ententetel szemben, viszont semmiféle ellenállást nem fejthetnek ki, ha a másik hadviselő fél csapatai görög területre lépnének.

 

Ha eltürne, hogy az entente ott berendezkedjék, sőt vert seregével ott menedéket keresett, nem akadályozhatja meg, hogy a másik fél saját jövő biztonsága érdekében ki ne kergesse országából a különben számára is kényelmetlen vendégeket. Annál inkább teheti ezt, mert eleve is biztos lehet abban, hogy sem a központi hatalmak, sem Bulgária nem akarnak második Gibraltárt csinálni Szalonikiból.


A legközelebbi jövő rendkivül érdekesnek ígérkezik. A macedóniai harctér alig hanem ismét megélénkül és az ententeot veszedelmesen fenyegeti itt is ugyanaz a sors, ami a Dardanelláknál érte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szaloniki bázis Szaloniki tengeri erődje A Khalkidiké-félsziget
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98