Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

Hangversenyek

Wiener Konzertverein két estéje
Bach-hangverseny
Mozart: Reqiem

A Konzertverein budapesti hangversenysorozatának programmját már esztendők óta Beethowen, Wagner, Strausz, Rikárd munkájából állítja össze. Csajkovszky néha Schubert nagyritkán Liszt, Mozart munkáit csupán a műsor kiegészítésére illesztik be a játékrendbe.  Nem lehet máskép, Lőwe zenekara határozott súlylyal és tendenciával a német muzsikát propagálja, melyet három fázisában három név fejez ki a legpregnánsabban.


Ily kis változatú programm, ha nem a Wiener Konzertvereinről és nem kitűnő dirigenséről Lőwéről lenne szó, a közönséget valószínűleg elriasztaná. Lerontaná a közönség minden hangversenyen megnyilatkozó nagy népszerűségét, szeretetét, de a bécsiek kitűnő produkciói elnémítják az ily meggondolást gáncsot.


Az utolsó két hangversenyük műsora is a német muzsika e három nagy alakjához kapcsolódik. Rajtuk kívül csupán Herzfeld és a halálával aktuálissá vált Goldmark kompozícióit adták elő. Lőwe pálcájának varázsereje a zenekarból ezúttal is szokatlan színpompát, gazdagságot ömlesztett ki. Meglepő részleteket emelt ki a partiturából, melyek más karmester kezén elkallódnak, semmivé porladnak a szólamok útvesztőjében.


Herzfeld pompás meseképének friss zamatát a III. szimfónia komor ünnepiességét, a pasztorál szimfónia üdeségét, napfényes ragyogását oly tökéletességgel jutatta érvényre, hogy interpretálása bízvást fölért a komponista elgondolásával. Ennél nagyobb dicséret nem illethet egy karmestert sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hubay Jenő Mozart
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98