Dtum
Login with Facebookk
1915 | Február

Német meglepetések

A königrätzi csatában - mint tudjuk - kellemetlen meglepetéssel szolgáltak nekünk a poroszok. Amig mi ósdi elültöltő fegyvereket használtunk, addig ők ördöngős puskákkal lövöldöztek. Az ördöngősség az volt, hogy az ő puskájukat hátul kellett megtölteni s amig a mi katonáink bajlódva helyeztek el egy-egy golyót a fegyverükben, addig a porosz puskák szünet nélkül ropogtak. Akkoriban a poroszok hátultöltő fegyverei épen olyan váratlan, szenzációs meglepetést keltettek, mint amilyen meglepetés volt a mostani háboruban az irtózatos negyvenkét centiméteres mózsárágyu megjelenése.

 

Erre a rettenetes fegyverre nem voltak elkészülve ellenségeink. Eleinte talán nem is hittek benne, ijesztésnek, legendának tartották, de Lüttich, Namur stb. eleste hamarosan meggyőzte őket róla, hogy a hires negyvenkettes ugyancsak létezik. Ezen kívül még más meglepetésekkel is szolgáltak a németek e háboruban. Mindenekelőtt az aviatikában.

 

A Zeppelin! A lenézett, kigunyolt Zeppelin, amelyiket a franciák, mindig megmosolyogtak, mert állandóan "véletlen szerencsétlenség" érte. Most a lebecsült Zeppelintől reszket Páris és London. Másik német meglepetés volt a tengeralattjáró hajó. Ez főképen Angliát ejtett kétségbe. Ki hitte volna? A németek kezdtek legutoljára tengeralatti naszádokat épiteni. (Igaz, hogy ezért aztán az öveké a legtökéletesebb is!) És ime! Német tengeralattjáró hajók zárják el az angol partokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98