Dtum
Login with Facebookk
1915 | Január

A sors kegyeltjei

A kiszámíthatatlan, szeszélyes sorsnak vannak kegyeltjei is. Őrájuk hiába leselkedik a halál, valami véletlen, sokszor csak egy parányi gombocska, vagy egy vékony papirlap, sokszor csak egy hajszál vagy talán valahol odahaza egy forró imádság! – elhárítja fejük fölül a halálos veszedelmet. Sértetlenül járnak a csatamezőn a sors kegyeltjei és akárhányszor igazán csak csodának köszönhetik megmenekülésüket.


A sors két ilyen különös kegyeltjét mutatjuk be itt olvasóinknak. Bozsó János szolnoki vitéz katona életét a bluza zsebében hordott notesz mentette meg. Felesége és kis leánya arcképe volt a notesz belsejében, az orosz golyó épen a kislány feje fölött akadt meg. Talán az ártatlan kis gyermek távoli fohásza tartotta fel a golyót, amely rettentő erővel egyenesen az apja szívének tartott és amely egyszerre csak erejét vesztetten állva maradt egy gyönge papirlapban. Képünk Fellner Elemér mérnök felvétele a nyitott noteszt ábrázolja. Jobbról a lyuk, ahol behatolt a golyó, balra a fényképen fennakadva ott van a golyó is.


A sors kegyelje szintén Macska János tüzértizedes is, aki ugy menekült meg a biztos haláltól, hogy a zsebórája ezüst fedelében akadt meg az orosz golyó. Másik képünkön is a sorsnak erről a különös kegyeltjéről számolunk be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A notesz, amely felfogta a gyilkos golyót. Balra látható a család fényképe, ott a golyó bemeneti nyílása. Jobb felől pedig maga a golyó látható, amely fennakadt Macska János zsebórájának ezüst fedelébe akadt meg a golyó
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98