Dtum
Login with Facebookk
1915 | Július

Az angol kölcsön

Budapest, 1915. julius 3. 

A büszke Albion szörnyen megalázkodott.
Nemcsak abban, hogy most már az eddig megvetett kis nemzetekkel is szóba állni kénytelen, sőt a barátságát kénytelen keresni olyan államoknak, amelyekkel azelőtt csak büszke fölény hangján volt hajlandó tárgyalni, de minő tragikus fordulata a sorsnak, a gazdag, a pénzügyileg független Anglia ma már nemcsak külföldi kölcsönökhöz kénytelen folyamodni, hanem az erőszak elemét kénytelen belevinni a saját belföldi kölcsöneibe.

És ha szigoru birálat tárgyává tesszük Anglia háborus pénzügyeit, konstatálnunk kell, hogy Anglia pénzügyi politikáját bizonyos rövidlátás jellemzi, melynek kellemetlen következményei csak a jelenlegi nagy angol kölcsönnél bontakoznak ki egész nagyságukban.

Ebből a pénzügyi rövidlátásból szinte következnünk lehet a politikai megitélésre; valószinünek látszik ugyanis, hogy a politikai gondolkodás sem látott ez alkalommal Angliában tovább, mint csak bizonyos, egészen szük határokig, és ezt a politikai felfogást éppen ugy kell majd helyesbiteni a viszonyok kényszeritő hatása következtében, mint ahogyan a pénzügyi politika hibáit a mostani kölcsönnel meglehetősen erőszakos módon kellett orvosolni. 

A háboru kitörésekor az angol kormány még teljesen a régi angol pénzügyi politika tradicióihoz ragaszkodott. Azt hitte, a jelenlegi háborunak költségeit is jelentékeny részben képes lesz a rendkivüli és a háboru tartamára fölemelt adókkal fedezni, ugy, amint azt korábbi háboruk alkalmával tette.

Ezzel a felfogással magyarázható, hogy tavaly augusztus 8-án az angol kormány mindössze 100 millió font sterling hadi hitelt szavaztatott meg magának az alsó házzal nem is egy, hanem három célra: a háboru költségeinek fedezésére, a lakosságnak élelmezési szükségletének biztositására és a francia és belga menekültek ellátására.

A háboru első hónapjainak tanitása alapján az angol kormány már 350 millió font sterling hadi kölcsön kibocsátásához látott, természetesen még mindig érthetetlen optimizmussal. Pedig akkor már jelentkeztek a szövetségesek igényei és a gyarmatok kölcsönszükségletét is az anyaországnak kellett kielégitenie.

Az angol kormány mégis megelégedett azzal, hogy 3 1/2 százalékos kötvényeket bocsáthasson ki 95-ös árfolyamon, mert nem akarta a 2 1/2 és 2 3/4 százalék kamatozásu angol konzolok birtokosait érzékenyen kárositani. Ezeket a cimletbirtokosokat különben az angol törvény még a minimális árfolyammal is védte, amely megakadályozta, hogy a konzolok árfolyama a minimális 66 1/2 százalék árfolyam alá sülyedhessen.

Mig azonban Asquith a novemberi kölcsön tárgyalása alkalmával Anglia hadi kiadásait napi 200.000 és egy millió font között becsülhette, a tengeri háborunak azóta bekövetkezett kiterjedése, a szövetségesek folyton gyarapodó kölcsönigényei, a Dardanella-akció és az amerikai munició-szállitás ezeket a költségeket napi 2.6 millió font sterlingre, vagyis 62 millió koronára növelték. 

Ezekre a horribilis költségekre az angol pénzügyi politika nem számitott, de nem számolt már a novemberi kölcsönnél a kamatozási viszonyokkal sem. Mert annak dacára, hogy a novemberi kibocsátásra az angol bank a névérték 95 százalékáig egy százalékkal a bankkamatlábon alul három év tartamára nyujtott kölcsönt, a kibocsátásra kerülő összeget nem sikerült teljesen jegyeztetni és kevés idővel a jegyzés után a kölcsön árfolyama több mint egy %-kal esett.

A háboru tizenkettedik hónapjában jutott el csak az angol pénzügyi politika oda, ahol a központi hatalmak a kölcsönkibocsátásokat megkezdték. A német birodalom már a tavalyi első hadi kölcsönnél áttért az 5 százalékos tipusra és elérte, hogy az első kölcsön a kibocsátási árfolyam fölé emelkedett, ugy hogy a második milliárdos kölcsönt ugyanazzal a kamatozással, de magasabb kibocsátási árfolyammal bocsáthatta jegyzésre.

Az angol kormány a jelenlegi kölcsönnel, akarva, nem akarva, már teljesen a német pénzügyi politika nyomdokába volt kénytelen lépkedni. Áttért a névleges 4 1/2 -es kamatozásra, amely azonban a pari-árfolyam dacára a régi cimletek beszámitása következében tényleg 5 százalékot jelent és feladta azt, hogy a kölcsönt előre meghatározott összegben bocsássa aláirásra.

Mac Kenna ugyan a parlamenti jog szempontjából Angliában különös eljárást azzal mentegette, hogy abban az esetben, ha határozott összeget kellene megneveznie, a kölcsön összegét maximálisan 1000 millió font sterlingre, vagyis 24 milliárd koronára kellene tennie.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Játék-tanfolyam Játék-tanfolyam
"A tanuló ifjuság testi nevelésének hathatós eszköze a rendszeresen...
Izgalmas éjszakai tűzharc Budaörsön borházakban bujkáló...
Az elmúlt év tavasza óta még alig volt éjszaka Budaőrsön, hogy az éj...
Két francia vígjáték Két francia vígjáték
A gyémántköszörűs - A nagyságos asszony táncosa A színházi véletlen...
Filmbemutatók Filmbemutatók
Az elmult félhónap alatt a filmdömping tüzijátékszerű bravurokkal...
Az EWASC nemzetközi úszóversenye Az EWASC nemzetközi úszóversenye
Bécs, november 5. Az EWASC nemzetközi úszóversenyének második...
Vasut  Európából Amerikába Vasut Európából Amerikába
Alig, hogy az oroszok nagy erőfeszítéssel biztosították a szibériai...
Az eladósodott gazdák kivánságai Az eladósodott gazdák kivánságai
A makói és környékbeli gazdák Eladósodott Gazdák Egyesülete cim alatt...
Ajánlatok a kassai városi közuti villamos vasut épitésére Ajánlatok a kassai városi közuti villamos vasut épitésére
A kassai városi közuti villamos vasut épitésére hirdetett árlejtésen,...
Az elpusztíthatatlan Maszlay őrnagy veretlenül nyerte meg a BEAC kardvívó versenyét Az elpusztíthatatlan Maszlay őrnagy veretlenül nyerte meg a BEAC...
A BEAC első osztályú kardvívóversenyét Maszlay Lajos őrnagy a HTVK...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98