Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

Az uj termelés zár alá vétele

Megjelent a kormány rendelete az uj termés kenyérmagvainak zár alá helyezéséről, valamint a forgalmat lebonyolitandó Haditermény-részvénytársaság szervezéséről. A zár alá vétel célja az, hogy a gazdák szükségletének biztositása mellett a fogyasztónak szükséges kenyértermény zavartalan kiszolgáltatása is a jövő termés betakaritásig biztositva legyen.

A háboru éppen a mult aratás tetőpontján lepte meg az országot; most azonban már a szükségletekről tájékozva vannak a hatóságok, tehát alkalmas arány megállapitásával és a magánforgalom tavalyi anomáliáinak a lezárás utján való elháritásával minden fogyasztónak juthat megfelelő liszt; a fölösleget pedig, a mi a gabona mostani állása mellett bizvást remélhető, értékesithetjük. Ezuttal csak a rendelet főbb intézkedéseinek megismertetését célozzuk. 

A gazdák házi szükségletére, amellyel azután szabadon rendelkezhetnek, fejenkint tizennyolc kilogrammot vesznek számitásba a vetőmagon és havonkint az alkalmazott természetbeli járandóságán kivül. A többi termést a gazda csak a vásárlásra jogositottaknak adhatja.

A fogyasztó, aki nem foglalkozik őstermeléssel tiz kilogrammot vehet fejenkint. A közélelmezés biztositása végett törvényhatóságok, rend. tanácsu városok, nagyobb ipartelepek, fogyasztószövetkezetek, kórházak, internátusok és más közintézetek szept. 15-ig a megjelölt termőterületen annyi gabonát vehetnek, amennyire a jövő aug. 15-ig szükségük lesz; szükségletük mennyiségét a belügyminiszter állapitja meg. Ha a városok kapnak ilyen engedelmet, akkor a városi lakók készletvásárló joga megszüntethető.

A közérdekből vagy kivitel céljára szükséges gabonamennyiség megvásárlására és szállitására a Haditermény-részvénytársaság kap jogot; ennek a részvényesei lesznek az állam (tiz millió koronával), városok, szövetkezetek, mezőgazdasági vállalatok, gabonakereskedők és gabonakereskedelemmel iparszerüen foglalkozó vállalatok. Az igazgatóságot a kereskedelmi miniszterium nevezi ki, s a háboru után a társaság felszámol. A társaság a termelőknek előleget adhat a lekötött termékekre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98