Dtum
Login with Facebookk
1915 | Június

A pápa és a háboru

A szentatyát mélyen lesulytotta a háboru ujabb bonyodalma. V. Benedek pápa apostoli hivatása magaslatán teljes nagy erkölcsi hatalmával azon volt, hogy kibékitse egymással a háborus feleket s megszüntesse az irtózatos vérontást és pusztulást. A Vatikán volt abban a rettenetes forgatagban a béke szigete.

 

A világ katolikusainak látható feje egy pillanatra sem szünt meg munkálkodni a béke érdekében. Jóságos atyai szive fájdalommal látta a borzasztó emberpusztulást, s szelid, nyugalomra áhitozó és emberszeretettel és istenfélelemmel telt lelke sokat szenvedett a borzasztó események miatt. Benedek pápa nagynak, hivatásához méltónak mutatkozott e sulyos időkben, nem ő tehet róla, hogy kérésének, könyörgő, tiltakozó szavának, közbenjárásának nem volt eredménye. A történelem örökké hálás lesz neki, amiért az általános gyülölkedésben, ellenségeskedésben Szent Péter trónjáról a béke igéit hirdette az embereknek. Az olasz hadüzenettel a Vatikán is belekerült a háboru viharába. Bennt a falak mögött egy apostoli lelkű, szent ember elborultan látja, hogy körülötte is csapkodnak a háboru hullámai.

 

Katonák, emberek ezrei indulnak hadba. Az olasz földön sincs már békességben a szentatya. Válságos helyzetére való tekintettel felajánlották neki, hogy a háboru idejére költözzék Spanyolországba, vagy más csendes országba, de Benedek pápa egyelőre nem hagyta el a Vatikánt, helyén marad s amennyiben erre alkalma nyilik, tovább is munkálkodik a békéért. Minthogy Olaszország semmiféle érintkezést sem enged meg az ellenséges országokkal, Benedek pápa alig érintkezhet ottani hiveivel. Van ugyan egy törvény, az ugynevezett „garancia törvény” amelyik kimondja, hogy ha Olaszország háboruba keveredik is valamelyik európai országgal, azért azon országok vatikáni követei tovább is helyükön maradhatnak és zavartalanul teljesítik hivatásukat. A garancia törvény azonban – ugy látszik csak irott malaszt. Annak az Itáliának, amelyik könnyü szerrel meg tudott szegni egy 33 esztendő óta érvényben levő szerződést, annak nem nehéz a garancia törvényen tultennie magát.

 

A Vatikán ellen hir szerint már voltak utcai tüntetések is Rómában. Ámbár ezek a tüntetések nem mondhatók komoly jellegüeknek, a pápára mégis mély benyomást gyakorolhattak. El lehet képzelni, mennyit szenvedhet Benedek pápa, aki annyit fáradozott a béke érdekében, amikor a háborus indulat ujralobbanását látja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98