Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Művész, aki a szívével néz, de a legszigorubb objektivitással lát, aki ámulva áll meg az élet csúf kicsinyességei s nagy, emberszerető szíve ellentéte előtt, nyomorék öntudatok egyenes lelkű ábrázolója, bolondságok, apró aljasságok, jelentőségükben riasztó meglepetések komoly szemlélője, aki nyugodtsággá fegyelmezett ijedelmekkel néz szemükbe, könnyű mesélő, aki azonban ki nem mondott következtetései neme erkölcsbírává emelnek, fölényes ítélő, aki az ostobaságok fölött érzett ingerültségét hideg mosolyba tudja göngyölni, akinek úri könnyedsége csak színes palást a mély megbotránkozás égető Nessus-ing fölött, hideg ész, amely gyűlölni akar s csak szereti tud.

 

Az ő kezében nem csattan az ostor a templom kufárjai hátán, egy pillantással megérti őket, fáj neki s elámul rajta, mint bosszantó csodán, tán mosolyogni szeretne végül, de azt se, szívében sírva zeng valami s hidegen, büszkén tovább megy.

 


Könnyűsége mélységet takar, humorát fájdalomnak hívták gyermekkorában, hidegsége vonz, fejtegetése mentől hosszabb, antul érdekesebb lesz. Valaki, aki semmit sem akar mondani s többet mond, mint sok paralipomena.

 


A gyakorlatlan olvasó tartózkodással veszi kezébe minden kötetét s csak végére érve kap észbe, mily gyorsan s egyre fokozódó érdekkel siklott át enyhe lejtésű. Egyszerű, csillanásaiban is diszkrét sorain. Leteszi a könyvet, de tartalma tovább zsong lelkében, a történet folytatódik, más irányt vesz, a szereplők más nevet kapnak, sógorét, ismerősét s a költészet a valóságban él tovább.

 


Ambrus elbeszélései nem az élet egy zugának tükörképei, filmjei, hanem az élet nagy láncának egy-egy valóságos szeme. Elhatározások ébrednek bennünk, saját kis bajaink meglátásához csodás pápaszemül kinálkoznak e történetek s kifejlik belőlük minden igazi művészet csak soha ki nem mondottan igazi végcélja, az Eszme. Műve tudomásul vételével Ambrust nem intéztük el, mint Jókait, sőt ez csak az első lépés, amelytől fogva, míg csak könyveket olvasunk, mindvégig közünk lesz egymáshoz.


Most megjelent négy elbeszélésének kötete az első történet címét viseli. A tóparti gyilkosság rémes titkát sok hókusz-pókusz, álarcos hűség-esküvés, a néma cimborák kéttagu társaságának megalapítása után beszéli el a fantaszta színész fiú új barátjának, a töprengő, érzékeny lelkű, benyomásokra rendkívül fogékony, de ép-egészséges kis debreceni diáknak. Lóránt Agenor megölte Satopper Főbusz kapitányt, mert elrabolta nővére becsületét, rálehelvén szájára, egy parti padról taszította be a tóba.

 

Az elbeszélésnek ez a tetőpontja s egyik legszebb lapja Ambrus egész munkásságának: Flaubertrel temperált Cervantes Bourget tollából. Elején a verekedés kissé hosszadalmas, amellyel mellette időz, ellenállhatatlanul visz magával.

 

A vége szükséges rossz, a szerkezet követelte záró-motívum, amely más megoldásban elmaradhatott volna, hogy a fődolog önkénytelenebbül kerekedhessék ki. a házibarát stil-bravur: egy és ugyanazon párbeszéd egy férfi s egy nő között háromszor megirva, a férfi marad, a nőt saját lánya, majd unokája váltja föl.

 

Tán nem annyira a nagyközönségnek, mint inkább tollforgató embernek való, de annak aztán csemege. A Családalapítás és a Bajnokok abba a pesti világba vezet, amelyet más írók is rajzoltak már, de amelynek szegényen is uraskodásából fakadó fura erkölcstelenségét csak Ambrus látta meg a maga teljességében.


Az Arany Jánosra emlékeztető lelkiismeretes, komoly ihlet e nemes forrásból fakadó, gondos művészetű megnyilatkozását tisztelettel, szeretettel tegye asztalára magyar közönség, magyar kritika.


Laczkó Géza

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hírek a belföldről és külföldről Hírek a belföldről és külföldről
Kecskeméten régen érzett hiányt van hivatva pótolni az uj, Kecskeméti...
Hogyan szökött meg Gömbös Ernő a szegedi Csillagbörtönből
Rövid hír jelentette tegnap, hogy Gömbös Ernő, Gömbös Gyula fia,...
Háborus veszedelem a Balkánon Háborus veszedelem a Balkánon
Ha a nagyhatalmak mindig óvatos diplomácziája idejekorán el nem...
A khinaiak humora A khinaiak humora
Van a khinai irodalomnak, a mely sokkal gazdagabb, mint általában...
Bethlen és Nagyatádi Szabó még mindig nem egyeztek meg Bethlen és Nagyatádi Szabó még mindig nem egyeztek meg
Minden csoda három napig tart. A kisgazdapárt csodálatos vacsorája s...
73 millió korona adóbevételi többlet 73 millió korona adóbevételi többlet
Külföldi „ jó barátaink” a szomoru emlékezetű exlex...
A japán békeföltételek A japán békeföltételek
A londoni nagytekintélyű „Times” augusztus 18-iki...
Hevesi Sándor darabja a Belvárosi Színházban Hevesi Sándor darabja a Belvárosi Színházban
Hevesi Sándor új darabjában a mai színház piaci életének minden rossz...
Selyemtenyésztés Selyemtenyésztés
Teméntelen kárt okozott az idei aszály széles e hazában....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98