Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Művész, aki a szívével néz, de a legszigorubb objektivitással lát, aki ámulva áll meg az élet csúf kicsinyességei s nagy, emberszerető szíve ellentéte előtt, nyomorék öntudatok egyenes lelkű ábrázolója, bolondságok, apró aljasságok, jelentőségükben riasztó meglepetések komoly szemlélője, aki nyugodtsággá fegyelmezett ijedelmekkel néz szemükbe, könnyű mesélő, aki azonban ki nem mondott következtetései neme erkölcsbírává emelnek, fölényes ítélő, aki az ostobaságok fölött érzett ingerültségét hideg mosolyba tudja göngyölni, akinek úri könnyedsége csak színes palást a mély megbotránkozás égető Nessus-ing fölött, hideg ész, amely gyűlölni akar s csak szereti tud.

 

Az ő kezében nem csattan az ostor a templom kufárjai hátán, egy pillantással megérti őket, fáj neki s elámul rajta, mint bosszantó csodán, tán mosolyogni szeretne végül, de azt se, szívében sírva zeng valami s hidegen, büszkén tovább megy.

 


Könnyűsége mélységet takar, humorát fájdalomnak hívták gyermekkorában, hidegsége vonz, fejtegetése mentől hosszabb, antul érdekesebb lesz. Valaki, aki semmit sem akar mondani s többet mond, mint sok paralipomena.

 


A gyakorlatlan olvasó tartózkodással veszi kezébe minden kötetét s csak végére érve kap észbe, mily gyorsan s egyre fokozódó érdekkel siklott át enyhe lejtésű. Egyszerű, csillanásaiban is diszkrét sorain. Leteszi a könyvet, de tartalma tovább zsong lelkében, a történet folytatódik, más irányt vesz, a szereplők más nevet kapnak, sógorét, ismerősét s a költészet a valóságban él tovább.

 


Ambrus elbeszélései nem az élet egy zugának tükörképei, filmjei, hanem az élet nagy láncának egy-egy valóságos szeme. Elhatározások ébrednek bennünk, saját kis bajaink meglátásához csodás pápaszemül kinálkoznak e történetek s kifejlik belőlük minden igazi művészet csak soha ki nem mondottan igazi végcélja, az Eszme. Műve tudomásul vételével Ambrust nem intéztük el, mint Jókait, sőt ez csak az első lépés, amelytől fogva, míg csak könyveket olvasunk, mindvégig közünk lesz egymáshoz.


Most megjelent négy elbeszélésének kötete az első történet címét viseli. A tóparti gyilkosság rémes titkát sok hókusz-pókusz, álarcos hűség-esküvés, a néma cimborák kéttagu társaságának megalapítása után beszéli el a fantaszta színész fiú új barátjának, a töprengő, érzékeny lelkű, benyomásokra rendkívül fogékony, de ép-egészséges kis debreceni diáknak. Lóránt Agenor megölte Satopper Főbusz kapitányt, mert elrabolta nővére becsületét, rálehelvén szájára, egy parti padról taszította be a tóba.

 

Az elbeszélésnek ez a tetőpontja s egyik legszebb lapja Ambrus egész munkásságának: Flaubertrel temperált Cervantes Bourget tollából. Elején a verekedés kissé hosszadalmas, amellyel mellette időz, ellenállhatatlanul visz magával.

 

A vége szükséges rossz, a szerkezet követelte záró-motívum, amely más megoldásban elmaradhatott volna, hogy a fődolog önkénytelenebbül kerekedhessék ki. a házibarát stil-bravur: egy és ugyanazon párbeszéd egy férfi s egy nő között háromszor megirva, a férfi marad, a nőt saját lánya, majd unokája váltja föl.

 

Tán nem annyira a nagyközönségnek, mint inkább tollforgató embernek való, de annak aztán csemege. A Családalapítás és a Bajnokok abba a pesti világba vezet, amelyet más írók is rajzoltak már, de amelynek szegényen is uraskodásából fakadó fura erkölcstelenségét csak Ambrus látta meg a maga teljességében.


Az Arany Jánosra emlékeztető lelkiismeretes, komoly ihlet e nemes forrásból fakadó, gondos művészetű megnyilatkozását tisztelettel, szeretettel tegye asztalára magyar közönség, magyar kritika.


Laczkó Géza

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A földmivelésügyi költségvetés a pénzügyi bizottságban A földmivelésügyi költségvetés a pénzügyi bizottságban
A képviselőház pénzügyi bizottsága november 9-kén tárgyalta a...
Az éles puha korong Az éles puha korong
Sajátságosnak hangzik, de nincs benne semmi tulzás, hogy igen puha,...
Képek a temesvári gyermek-poliklinikáról Képek a temesvári gyermek-poliklinikáról
Temesvárott a múlt év vége óta egy valóban nemes czélú jótákonysági...
Időszerű táplálkozás Időszerű táplálkozás
A háborút időkben sok gondot okoz a háziasszonynak, hogy mivel...
Kabos a tőrrel is jól tud bánni Kabos a tőrrel is jól tud bánni
Az Újpesti Torna Egylet vasárnap délelőtt rendezte III. osztályú...
Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és csokoládé? Miből készül a mesterséges bors, kávé vanilia kakaó és...
Fűszerbehozatal akadályai meglehetős nehéz probléma elé állitották a...
A német köztársaság A német köztársaság
A világ legelső militarista állama, a legtökéletesebb hadigép négy...
Vonatrablás az alagútban Vonatrablás az alagútban
Borzalmas vasúti összeütközést okozott egy amerikai rablóbanda. A...
A Munkás TE versenye A Munkás TE versenye
Vasárnap rendezte a Munkás TE első idei birkózóversenyét, amelynek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98