Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

Szocialista békekonferenciák

A háború során először Lugánóban találkoztak szocialista pártvezetőségek – jelesül az olasz és a svájci – hogy a világháború alatti szociáldemokrata politikáról tanácskozzanak. Később Koppenhágában az északi országok és Hollandia pártjai tartottak szocialista tanácskozást.

 

Bukarestben balkáni országok munkáspártjai tartottak háborúellenes tanácskozást. Bernben nőkonferencia hirdette meg: asszonyok, tiltakozzatok a háború ellen. A legnagyobb jelentősége 1915-1916-ban a zimmerwaldi értekezletnek volt.

Zimmerwald kis svájci város, ahol 1915. szeptemberében szociáldemokrata békekonferenciát tartottak. Ezen a konferencián – a legnagyobb titoktartás és illegalitás viszonyai között – a hadviselő országok számos szocialista politikusa is részt vett.

 

A pacifista irányzatot Kautsky, a forradalmi csoportot Lenin vezette. A brit szocialisták nem kaptak hazájuktól útlevelet, így az értekezleten nem vehettek részt. A 35 küldött harcra hívott a háború ellen, és bírálta a háborús alapra helyezkedő, szociálsovoniszta politikusokat.

Fél évvel később az ugyancsak svájci Kienthal városkában találkoztak a „zimmerwaldiak”. Mindkét értekezleten szociálpacifista, centrista többség volt. A szocialista békekonferenciák nem tudtak döntő hatást gyakorolni a háború menetére, de kifejezték az emberek békevágyát, és a különböző, olykor épp egymással hadviselő népek politikusai közötti párbeszéd lehetőségét.

 

A „zimmerwaldi” folyamat szerepet játszott a német Spartacus-szövetség, a későbbi német kommunista párt megszerveződésében is.

1916-ban május 1-én sok városban, köztük Berlinben, Drezdában, Brémában, Kielben, Lipcsében, Rómában, Torinóban, Milánóban voltak béketüntetések. Nagy-Britanniában, Franciaországban, Oroszországban a munkásság sztrájkokkal fejezte ki békevágyát. A pacifistákat támogatta Anatole France, Bernard Shaw, H. G. Wells, Romain Rolland író.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szocialista Kautsky a pacifisták vezéralakja Wells, a híres író is pacifista volt
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98