Dtum
Login with Facebookk
1915 | November

Szerbiával végeztünk

Berlinből jelentik a Magyar Távirati Irodának:
Nagy főhadiszállás, 1915. november 28.

Nyugati hadszintér

Neuville környékén. Arras és Lena között történt sikeres robbantás után csapataink megszállták a robbantási tölcsért és néhány foglyot ejtettek. A harcvonal különböző pontján kézigránát és bombavető harcok folytak. A Champagneban és az Argonnokban az ellenséges tüzérség élénk tevékenységet fejtett ki.

Keleti hadszintér

Hindenburg tábornagy hadcsoportja:
Buschhofnál, Jakobstadtól délnyugatra, gépfegyvertüzeléssel lelőttünk egy ellenséges repülőt. A repülőgépet, amely az ellenfelek állásai között zuhant le, járőreink éjszaka biztonságba helyezték.
Lipót bajor herceg, tábornagy, hadcsoportja:
Baranovicitól északkeletre visszavertük az oroszok előretörését.
Linstagen tábornok hadcsoportja:
Ujabb esemény nem történt.

Balkáni hadszintér

Az üldözést folytatjuk. Mitrovicától délnyugatra megszállottuk Rudnikot. A szövetséges csapatok több, mint 2700 foglyot ejtettek és nagymennyiségü hadiszert zsákmányoltak.

A szerb hadsereg gyér maradványainak az albán hegyekbe menekülésével az e hadsereg elleni nagy hadmüveletek lezajlottak. A hadmüveletek legközelebbi célját: a Bulgáriával és a török birodalommal való szabad közlekedés megnyitását elértük.

A Mackensen tábornagy fővezérsége alatt álló hadseregrészek mozdulatait Kövess tábornok német csapatokkal megerősitett osztrák-magyar hadserege a Drina és Száva ellen, és Gallwitz tábornok hadserege a Duna ellen Szemendric és Ram-Báziás mellett október 6-án, Bojadjeff bolgár tábornok hadserege pedig a Negotin-Pirot-i vonal ellen október 14-én kezdték meg.

Ezen a napon kezdte meg hadműveleteit a 2. bolgár hadsereg is Todorov bolgár tábornok vezetése alatt Skoplje – Velez irányában.

A szövetséges csapatok azóta nemcsak a Dunán való átkelés hatalmas feladatát oldották meg gyorsan és simán az ellenség szemeláttára, noha a retteget Koszovo-vihar idő előtti beköszöntése is akadályozta ezt, nemcsak az ellenség határerősségeit: Belgrádot, - amelynek elfoglalásával a brandenburgi tartalék-hadtest mellett az osztrák-magyar 8-ik hadtest különösen kitüntette magát, - továbbá Zajecart, Knyazevacot és Piritot – amelyek vitéz bolgár szövetségeseink kezére kerültek – vivta meg rövidesen, hanem a harchoz szokott és vitézül verekedő ellenségnek a terep által támogatott szivós ellentállását is teljesen megtörte.

 

Sem a feneketlen utak, melyen behavazott hegyek, sem az utánpótlás és a szállitások hiánya nem voltak képesek előnyomulásukat bármiképp is akadályozni. Több, mint 100.000 ember vagyis az egész szerb haderőnek csaknem fele hadifogoly, nem is szólva a harcban és a szökések által szenvedett veszteségeikről. Ágyukat zsákmányoltunk, köztük nehéz ágyukat és egyelőre át sem tekinthető mindennemü hadianyagot. A német veszteségek nagyon mérsékelteknek mondhatók, bármennyire hadianyagot. A német veszteségek nagyon mérsékelteknek mondhatók, bármennyire sajnálatosak is. Betegségtől a csapatok egyáltalán nem szenvedtek.

Legfelsőbb hadvezetőség

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
Belgrád főutcája a Moszkva-szállóval Magyar tisztek a konak (fejedelmi palota) nagy erkélyén Csapataink pontonokon átkelnek a Dunán
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98