Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Mindenki mérsékelje magát a divatban!

Főrangu hölgyek felhivást bocsájtanak ki, amelyben figyelmeztetik magyar asszonytársaikat, hogy a divat terén mérsékeljék magukat, járjanak egyszerübben, nehogy a drága magyar aranyat haszontalan divatczikkekért, amiket csak a külföld, sőt az ellenséges külföld gyárt, ki kelljen küldeni a hazából. Ellenséges tollakat, selymeket, prémeket viselnek a magyar asszonyok és franczia meg angol illatszerek szaga szállong körülöttük.

 

A felhivás minősit is: hazaárulásnak nevezi az uj divat bünét, már pedig a hazaárulást a büntető törvénykönyv életfogytiglani fegyházra is sujtja sulyos esetben. Végre, végre! A női divat a hadosztálybiróságokra fog tartozni és komolyságban megöregedett suditorok itélkeznek fölötte. Illetve, sajnos, csak frázis, amit e nemes mozgalom felhivása mond, az, hogy a női divat hazaárulás, nem veendő tragikus komolysággal. És ez örök kár.

 

Ha nem is hazaárulás a háboruban való czifrálkodás, azért mégis sokféle büntető törvény paragrafusai vannak elrejtve benne. A házastársi hüségről szóló, a hivatali hütlenségről szóló, a rágalmazásról szóló és több más törvény szakaszai.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98