Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Idegenek és barátok

A főváros aranya 

A háborus konjunkturákat minden hadviselő fél igyekszik a háboru utánra kamatoztatni, főleg gazdasági téren. Az ántánt hatalmai a retorzió jegyében készülnek a maguk érdekeinek megvédésére, a központi hatalmak, különösen Németország céltudatos és okos térhóditással biztositják azt, hogy a háboru után lesz piacuk, lesz nyersterményük, lesznek feleslegeik és létrejönnek olyan kapcsolatok, a melyek az együttes gazdasági akciót meg könnyitik. 

A háboru kétségtelenné tette, hogy a központi hatalmak szoros együttmüködésre, belső és külső erőik teljes megfeszitésére van szükségük, hogy felülkerekedjenek a háboru után a gazdasági ellenségeiken. Ennek a célnak a szolgálatában igen nagy jelentősége van az idegen forgalmi akciónak, amelyet a német, magyar és osztrák érdekképviseletek a kormány és a hatóságok támogatásával meginditottak. Az akció kiterjed a Balkánra is, ahol a német iparnak épp oly kedvező kilátásai nyilnak, mint a miénknek, ha idejekorán megteszünk mindent, hogy érdekeink kellő képviseletben részesüljenek. 

Magyarországnak különösen szerencsés a helyzete: a nagy középeurópai testnek a közepén fekszik s a kelettel való forgalmat csak a Duna völgyének felhasználásával lehet lebonyolitani. Ez az elhatározás tehát, amellyel a főváros Zilahy Dezső energikus vezetésére bizta az idegenforgalmi iroda vezetését, mindenesetre okos és örvendetes.

Remélnünk lehet és szabad, hogy a háboru után sem a németek, sem az osztrákok nem fogják kultiválni a francia és olasz fürdőket, hanem eljönnek hozzánk s rajtunk át a Balkánra. Csökkenni fog az ellenséges állomokból való bor és ásványviz-import is, aminek természetes következménye az lesz, hogy a magyar ásványviz kivitele, amihez különben legutóbb a főváros is segédkezet nyujtott, rendkivüli arányokban meg fog növekedni. 

Az idegenforgalmi akciónak tehát áldásos és fejlesztő gazdasági hatása lesz minden téren Magyarországra, ha kellő eréllyel és – pénzzel lehet a kitüzött célokat a megvalósuláshoz közelebb juttatni. Nem elég egyes hatóságok és érdekképviseletek közremüködése: az államnak és a társadalomnak össze kell fognia, hogy az ország csereforgalmi perspektivái ne csak a szorosan vett ipari export területein alakuljanak kedvezően, hanem a nyugattal és kelettel való közvetlen összeköttetés hozzánk kapcsolja szövetségeseink és a semleges országok érdeklődését, szeretetét és — aranyát. Az akció megindult, jó uton van és bizunk a sikerében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kilátás a király lakosztályából a Naphegy felé Savoyai Jenő szobra a budai királyi palota főhomlokzata előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98