Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1916 | Április

Tüzérség a természetben

Az állatvilágban inkább az önvédelem, vagy az eleségszerzés eszköze a tüzérség. Egyike a legkomplikáltabb védelmi fegyvereknek a meduzák és rokonaik, a polypok csáprendszere. Ezeknek az alsórendü állatoknak a testén apró csillangószőrök vannak, melyek nyomban letörnek, ha idegen test surolja őket. Ekkor azonban – elsülnek a puskák.

 

A törés helyén ugyanis víz tódul az állat belsejébe; ez a víz földuzzaszt odabent egy kocsonyás anyagot, amely erre hevesen kilök egy hosszu tömlőt. Ez a tömlő a „golyó”, amely sajátos fürészfogaival belevájódik a meztelen bőrbe és az így vágott sebbe égetőn maró, mérges folyadékot ömleszt át, amely rettenetes fájdalmat okoz.

 

A szegény koráll- és szivacshalászok rémmeséket tudnak a meduzák gyilkos csaláncsipéseiről, amelyek néha oly rettenetesek, hogy a szerencsétlen áldozat el is ájul kinjában és gyakran napokig őrjöng fájdalmában.


Még érdekesebb a kis ágyubogár vagy pöfögő futrinka védő és támadó fegyvere, amely már igazi ágyu, megfelelő robbanással, sőt gázokkal is. Ez a kis bogár igazi üteget hord magán, amellyel egyszerüen rálő támadójára, - illetőleg kis felhő alakjában – gázokat lövell rá és ezek a gázok mérgező, kábító hatásuak. A nevezetes pedig az, hogy a kis bogár nemcsak önvédelemből lövöldözget, hanem azért is, hogy „megtisztitsa a terepet” ellenségeitől vagy azoktól az ártalmatlan, de alaktalan rovaroktól, amelyek gátolják őt a munkájában, az élelemkeresésben.


Az öreg Plinius, - a klasszikus tudományoknak ez az igazi szatócsa – bizonyára az ujjából szopta azt a mesét, hogy a szalamandra egyetlen leheletével egész népeket pusztithat el, megmérgez kutakat és forrásokat, elhervaszt egész erdőket, elsorvaszt gulyákat és nyájakat, - szóval egymaga végzi el a pestis és a kolera meg a szárazság minden munkáját. Ez, persze, sohase volt igaz. Van ellenben egy kis állat, mely Észak-Amerikában él, rokona a mi borzunknak és a hölgyek nagyon kedvelik pompás prémjét, melynek szkunk a neve.

 

Pedig ha tudnák, hogy micsoda szörnyeteg ez a kis állat! … Igazi revolveres gyilkos és a revolvere mindig meg van töltve valami rettenetes, le se írható, büzös folyadékkal, amelyet – egyetlen egy izma összehuzásával – több méter távolságra ki tud lőni.
Ez a legszörnyűbb csapás, ami embert vagy állatot érhet. Az ember hány és elájul, a kutya megvész és örjöngve rohan tőle, a többi állatok is mind reszketve menekülnek, a levegő pedig kilométernyi körzetben dögvészes lesz.

 

A fokhagyma és a záptojás még a legártalmatlanabb alkotórésze ennek az „illatszernek”, amely annyira beveszi magát a bőrbe, a ruhába, hogy akit ér jobban futnak tőle az emberek, mint a bélpoklosoktól. Családi és rokoni kötelékek megszakadnak, ajtót-kaput bezárnak az ilyen szerencsétlen előtt, - el kell égetnie a ruháit, hogy elégjen velük a rettentő illatszer átka is: de még azután is napokig kell folyton fürödnie és mosakodnia, míg teljesen meg tisztul…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kozmikus tüzérség borzalmas munkája. Egy tüzhányó rettenetes kitörése: mely városokat hamvaszt el, népeket temet hamu alá, és izzó lávájával egész vidékeket változtat sivatag pusztasággá. Az Észak-Amerikában honos szkunk bevárja az üldöző kutyát, s a veszedelem végső pillanatában rálő. Igazi revolveres gyilkos, amely ellen nincsen védelem. A pörgő futrinka, vagy ágyúbogár, mely nálunk is honos amint rátüzel ellenségére és elriasztja támadóját.
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Lebontják az ujpesti baraktelepet Lebontják az ujpesti baraktelepet
A főváros határában, a Magdolna-városi pályaudvar közelében huzódik...
Szoborkészitő gép Szoborkészitő gép
A meglepetések századát éljük s nem tagadhatjuk, hogy valóban...
Evezős szenzáció! Evezős szenzáció!
Október vége a Dunán rendszerint régóta a pihenő kezdete. Akkor már...
Bontják a lóversenytér totalizatőr-bodéit Bontják a lóversenytér totalizatőr-bodéit
A budapesti lóversenytér, ahol még egy évvel ezelőtt is vadul tombolt...
Viharzónák a Csendes óceánon Viharzónák a Csendes óceánon
Az utolsó hetekben az Atlanti óceán után a másik nagy világtengeren,...
Angol perfidia Angol perfidia
Itt bemutatott képünk egy nyitott állapotban lévő tele doboz gyufát...
Érdekes kopasztási mód Érdekes kopasztási mód
Romániának egyik vidékén a ludakat nem kopasztják, t.i. a ludak...
A cserebogár mint baromfieleség A cserebogár mint baromfieleség
Az időszerűség adja meg rendszerint valamely dolognak az érdekesség...
Életbe lép az uj bankszabadalom Életbe lép az uj bankszabadalom
Csendben, szinte észrevétlenül eljutottunk pénzügyeink történetének...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98