Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A pénzintézeti központ megalakulása

A csütörtöki ünnepnapon jun. 1-én alakult meg pénzügyminiszter elnöklete alatt a Pénzintézeti Központ. Az intézet elnökévé a pénzügyi téren kiváló nevü Schmidt József volt államtitkárt, majd takarékpénztári vezérigazgatót nevezte ki a király, egyidejüleg b.v.t. tanácsosi méltóságra emelte. 

Az intézet megalakulása egész Magyarország pénzügyi érdekeltségének képviselete mellett ment végbe. A vezetői személyiségek megválasztása egyhanguan, minden pártoskodás nélkül történt. Óhajtandó, hogy az uj elnök megnyitó beszédében örvendetesen jelzett harmónia mindenben megmaradjon s a háboru után különösen beválthassa az intézet célját, amelyet még ma is félreértenek egyesek.

Az intézet, de Magyarország érdekében is kivánjuk, hogy a félreértőknek ne legyen igazuk, s Magyarország közgazdaságának olyan jelentős tényezőjévé emelkedjék az intézet, amely igazolja Teleszky pénzügyminiszter kijelentését, hogy „pályafutása legszebb eredményének” tekinti. A pénzügyminiszter pedig nem szokott játszani szavával.

A Pénzintézeti Központ vezérigazgatója dr. Schober Béla, a Magyar agrár- és járadékbank ügyvezető igazgatója lesz. Mellette még két ügyvezető igazgató fog működni: Pásztor Miksa, aki a szanálásokat fogja intézni és Windisch Hermann, aki a revizori osztályt vezeti. A Központ főtitkára Szunyogh Szabolcs lesz.

Ezeket a kinevezéseket rövid időn belül hivatalosan is közzé fogják tenni, de a tisztviselői kar szervezése még egy darabig késni fog, mert egyelőre nincs is megfelelő helyisége a Központnak. A Központ alapitását kimondó törvényben kontemplált az a rendelet, amelylyel az igazságügyminiszter a fölszámolások körül követendő eljárást fogja szabályozni, már elkészült és előreláthatólag néhány nap mulva közzé fogják tenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98