Dtum
Login with Facebookk
1916 | Május

Németország válasza Amerikának

Németország alapos tárgyalások után a berlini amerikai nagykövet utján megküldte válaszát Wilson elnöknek. Előre várhattuk azt, hogy Németország nem fog a provokáló jegyzék tónusában válaszolni, mert miként az amerikai közvélemény nagy része, ő sem akarja felforgatni a békés viszonyt. Éppen a győzelmes Németország tudja legjobban megbecsülni, minő értékek mennek veszendőbe a háboru kiszélesbitésével.

Viszont azonban azzal is tisztában voltunk, hogy Németország csak jogos önérzetének határáig megy el az előzékenységben s abban a pontban, amely létérdekét érinti, nem ismer engedékenységet. A jegyzék valóban ezeket az alapelveket domboritja ki. Mindent hajlandó megtenni Németország, hogy a semlegesek kára és veszedelme, tehát az amerikaiaké is elkerülhető legyen, de visszautasitja azt a vádat, hogy szándékosan keresi a hajók elpusztitását.

Amennyiben ellenségei, akiket Amerika egyoldalulag védelmébe vesz, nem akarják abbahagyni a német nem-harcos tömeg elleni kiéheztetési erőszakoskodásukat, Németország nem mondhat le a buvárhajók harcáról.

Ha emberségesség vezeti Amerikát, amely pedig, mint a német jegyzék nem hallgatja el, tömegesen szállit hadiszert ellenségeinknek, akkor nem teszi félre hallgatólag a már régen hozzáintézett felszólitást, hogy Angliát is felhivja a nemzetközi jog alapjául való megegyezésre.

Most természetesen az a kérdés, Amerika közvéleménye erősebb-e vagy Wilson ama szándéka, hogy belekössön Németországba; vagy Wilson az őszinte emberségessége elvére helyezkedve, meggondolja-e magát, hogy valóban a semleges Amerikának érdekét szolgálja? Hisszük, hogy a jegyzék további békés tárgyalások alapja lesz, és az Unió nem engedi magát a nyerészkedő trösztöktől vészes kalandba sodortatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Woodrow Wilson, az új amerikai köztársasági elnök székfoglaló beszéde Tenger alatti harcz (a Magyar Figaro karikatúrája).
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98