Dtum
Login with Facebookk
1916 | Május

Pusztulás

Irta: Schiff Emil, Berlin

A régi háborukban megtörténhetett, hogy a győző többet nyert, mint veszitett. A mostani viaskodásban erről beszélni sem lehet. A világgazdaság és a világkultura annyira össze vannak szövődve, hogy egyik sem árthat a másiknak anélkül, hogy maga-magát meg ne kárositaná. Ebben a háboruban a költségek és a veszteségek oly óriási méretüek, hogy nyereségről, vagy csak az egyik félnek a másik rovására való kártalanitásáról szó sem lehet. 

A szellemi értékek, melyeket a háboru közvetve vagy közvetlenül elpusztitott, kiszámithatatlanok, a kézzelfogható költségek azonban áttekinthetők. 

Azok a kézzelfogható költségek és veszteségek, amelyeket a háboru Európának okoz, a következőleg állithatók fel: 

1. A hadviselő és a részes semleges államok közvetlen hadi költségei. 

2. Köteles és önkéntes adományozások, melyeket a községek és más nem állami egyesületek, üzleti vállalatok és egyes személyek a katonák, sebesültek, hadbavonultak családjai és más szükséget szenvedők javára teljesitettek. 

3. A hadviselés következtében az állami és magánvagyonban (vetésekben, erdőkben, marhaállományban, házakban, házi berendezésekben, vasutakban, utakban, hidakban és más épitményekben, valamint a technikai telepekben) okozott károkból eredő tőkeveszteségek és jövedelemcsökkenések. 

4. Azok a tőkeveszteségek és jövedelemveszteségek, amelyek azáltal keletkeztek , hogy a telek, ház, gyári berendezés, hajó, kikötő, áruk vagy egyéb ingó és ingatlan vagyon a háboru következtében részben vagy teljesen nem volt kihasználható. 

5. Az otthon maradt lakosság fentartásának a háborus drágaság következtében való többköltségei. 

6. Annak a munkateljesitménynek az elvesztése, melyet a harctéren levő 35 millió katona békében létrehoz. 

7. Tőkésitése annak a munka veszteségnek, mely azáltal áll elő, hogy 10 millió katona részint meghal, részint rokkant lesz. 

8. A sebesültek és hátramaradottak ajándékai. 

9. A termelő gazdaságnak a költségei, melyeket a háborus gazdaságról a békegazdaságra való átmenet okoz. 

Ha két évig tartó háborut veszünk számitásba, ugy a közvetlen költségek mintegy 300 milliárd koronára tehetők. Ha most ehhez hozzáadjuk a 10 millió katona halála, illetve rokkantsága által okozott munkaveszteség értékét, a háboru által okozott tőkeveszteségeket és jövedelemcsökkenéseket, a rokkantak és árvák rentéit, ugy a háboru összes költségei és veszteségei – a két évi tartam mellett – kerekszámban 1000 milliárd koronára tehetők. 

A pusztulás hatása most még aránylag kevéssé érezhető, mert a háboru alatt a vagyonok teljes kiméletlenséggel likvidáltatnak és emésztetnek fel. Ha azonban a békekötés után majd annak a szüksége fog beállani, hogy az üzemeket helyreállitsuk, a nyersanyagokat, az élelmiszereket, a marhaállományt, szóval a tőkét és munkaerőt minden alakban pótolják, ezenkivül pedig az adósságokat törlesszék és azok kamatait fizessék, akkor teljes mezitelenségében előttünk fog állani az a pusztulás, mely Európát a háboru következtében érte.

Egyidejüleg a speciális helyzetet ki fogja élesiteni az a körülmény, hogy a háboru alatt a megmaradt nemzeti vagyon eltolódott ama korlátozott számu vállalkozók és munkások javára, akik a háboru alatt nagy nyereségekre tettek szert.

Végül az is bizonyos, hogy az óriási gazdasági veszteségeket kulturális visszaesés is fogja követni, azokat a szellemi értékeket pedig, melyek több millió virágzó emberéletnek pusztulása következtében mentek veszendőbe, pótolni egyáltalában nem lehet.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98