Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy új könyve a kitűnő humorista új témáival régi nagy értékeit hozza. Régebbi köteteiből ismerjük őt, mint az irodalmi karikatúra egyéni erejű művelőjét, aki néhány bravúros vonással nemcsak meglepő hasonlóságú torzképet rajzol, hanem egy-egy költészet sajátságos hangulatát is közli, úgy hogy a karikatúrából nemcsak kacagtatón, de megdöbbentőn is, a kifigurázott írónak mintegy kísérteties "Doppelgänger"-je lép elénk.

 

Olvastunk Karinthy-tréfákat, melyek a világegyetem végtelenébe lendítették fantáziánkat s mulatságunkat hasonlatossá tették valamely fantasztikus, éteri "afrikai vasutazás" borzongó kéjű szórakozásához. Karinthy humora a kacagás nyomán megdöbbenést, filozofikus borzongást idéz fel, mint Dickens humora a meghatódást.

 

Új könyve is ilyen kísérteties hatású. Nemcsak ő, aki a könyv finom és mély előszava szerint hirtelen visszavarázslódik a középiskola padjai közé, - mi is, az olvasók, egyszerre a diák-múlt furcsa világába jutunk, tanárok és osztálytársak külön életű kozmoszába, drukkok, csínyek, kamasz-tűnődések, vágyak és gyötrelmek elfeledett tartományába s a könyv elolvasása után döbbent és káprázó szemmel emeljük fel a boszorkányos lapokról fejünket, mint az ezeregyéji kalifa, aki míg egy pillanatra bemerítette homlokát az elvarázsolt víztükörbe, éveket élt át, csodákkal, örömmel és gonddal teljeseket.

Sokat, nagyon sokat és jóízűen kacaghatunk Karinthy új tréfáin is. Megelevenül a diák-kori keserves felkelés félálmú iskolábakészülődése, a felelések komikus furcsaságai, a kedves és örök jódiák és rosszdiák típusok, a rossz bizonyítvány fontoskodó és elszánt kimagyarázása, a mulatságos fizikai kísérletezések felsülései, a jeles és szekundás dolgozatok hallatlan bájú bombasztjai, a "Hamlet"-olvasó önképzőköri tag félszeg Shakespeare-kritikája, minden derűs és drága kicsiség, amiből a diák élete összetevődik. De a viccek és figurák mögött, egy-egy odavetett megjegyzésben, komoly és megdöbbentő perspektívák nyílnak.

 

A félelmes szatírájú író a jeles dolgozat frázis-cifrázó szerzőjében rámutat a boulevard-újság majdani vezércikkgyártójára, a leányokról szóló fejezetben a fájó és titokzatos nemi ébredés költői melegségű elégiája zokog fel, a kamasz-hangváltás furcsa és megható gixereivel.

 

Újra és újra olvassuk a kedves és mókázó sorokat s egyszerre érezzük, hogy itt többről van szó, mint nevetésről s egy új szenzációs sikerű humoreszk-gyűjteményről, életünkről, a drága és visszahozhatatlan ifjúságról van szó s bűvös doboz ez a könyv, melyet ha a fáradtság és elmélázás csöndes óráiban fölnyitunk, fanyar és édes gyantájú illat árad belőle, a fenyőfás és napsütötte domboldal illata, ahova a matúrára készülődés régi, arany délutánjain heveredtünk le.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Minna von Barnhelm Minna von Barnhelm
Minna von Barnhelm az egyetlen dráma, amely vígjáték alakjában...
Innoczent szerbiai metropolita ügyei Innoczent szerbiai metropolita ügyei
Szerbia legfőbb főpapja, Innoczent belgrádi metropolita nagy szerepet...
A Műcsarnok téli tárlata A Műcsarnok téli tárlata
A Műcsarnok téli tárlatát a szolnoki kolónia jubiláris kiállítása...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Uj módja a házépítésnek Uj módja a házépítésnek
Edison, a világhirü és zseniálisan sokoldalu feltaláló alig egy...
A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról
A Népbíróság Horváth-tanácsa tegnap délben hirdette ki ítéletét Hindy...
Sajtóper egy szász lap ellen
A tulzó szászok – ugynevezett zöldszászok – Brassóban...
Rademacher új világrekordja 200 méteren Rademacher új világrekordja 200 méteren
Október 2-án vasárnap Darmstadtban lezajlott úszóverseny...
Nagyszabású átrendezés a textilkereskedelemben Nagyszabású átrendezés a textilkereskedelemben
A textilkereskedelem régi panasza az egyenlőtlen és bizonytalan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98