Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

Az amerikai szenátus Wilson ellen szavazott

Majna-Frankfurtból jelentik a M. T. I.-nak:
A „Frankfurter Zeitung” newyorki levelezője tegnap a következőket jelentette:
Gore szenátor ügyes parlamenti taktikájával megfosztotta Wilson elnököt a szenátusban kivivandó győzelem reményétől.


Wilson azt óhajtotta volna, hogy a szenátus vita nélkül hagyja jóvá állásfoglalását, mert a vita folyamán számos eltürő felfogásnak kellett megnyilvánulnia és mert tartott attól, hogy be fog igazolódni az, hogy magatartása éppen nem következetes. Wilson szenátusi hivei azt ajánlották tehát, hogy Gore határozati javaslatát helyezzék a Ház asztalára, ami az amerikai parlament házszabályai értelmében lehetetlenné teszi a vitát.

 

Gore azonba tuljárt ellenfelei eszén, amikor a határozati javaslatát ugy módosította, hogy az Unió törvényhozás ha vakon követi az elnök intencióit, easus bellinek minősít egy olyan esetet, amikor német tengeralattjáró elsülyeszt egy olyan gőzöst, amelynek amerikai utasai is vannak.
Ennek alapján történt meg azután a szavazás, amelynek eredménye szerint Gore bármikor javasolhatja a szenátusban a felvetett kérdésnek megtárgyalását.
Az összes newyorki estilapok ama nézetüknek adnak kifejezést, hogy Wilson elnök magatartását a buvárhajók kérdésében helytelenítik, aminek bizonysága az is, hogy a szentátusban a vita folyik, hogy tehát az elnök távol sem érte el azt a célját, hogy a kérdést holtpontra juttassa. A tudósító végül azt mondja, hogy bár az Egyesült-Államok törvényhozása nem akarja, hogy törésre kerüljön a dolog Németországgal, nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy a helyzet még mindig sok veszélyt rejt magában.


A „Frankfurter Zeitung” megjegyzi, hogy a tudósító megvilágító jelentése lényegében megerősíti azt a felfogást, hogy a szenátusban lefolyt szavazás nem jelenti Wilson elnök győzelmét, mint ahogy az a Reuter-ügynökség közléséből kitünnék. Korai volna további fejleményekről már most ítéletet mondani, de biztos az, hogy Washington angol-barát elemei olyan vereséget szenvedtek, amely harcuknak némi tompitására fogja őket kényszeríteni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98