Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

Osztrák és magyar politikusok tanácskozásai

Bécs, márc. 26.
Tudvalevőleg január 30-én Budapesten összejövetel volt osztrák és magyar parlamenti férfiak között, amelyen fesztelen eszmecserében megbeszélték a két állam között függ kérdéseket. Ezeket a megbeszéléseket most Bécsben folytatták és a német nemzeti szövetség meghivására e hó 25-én a budapesti eszmecserén résztvett politikusok Bécsben ismét találkoztak. A Grand Hotelben lefolyt összejövetelen Gross Gusztáv dr. reichsrati képviselő a következő beszéddel üdvözölte a vendégeket:
- Bátor vagyok magyarországi vendégeinket a legszivesebben üdvözölni. Őszintén be kellett vallanunk, hogy a két állam igen gyakran nem annyira közös célt, a monarkia fejlődését tartotta szem előtt, hanem inkább mint ellenfelek állottak egymással szemben. Azt hiszem, összejöveteleink igen alkalmasak arra, hogy e tekintetben változzék a helyzet. A mai nagy időben remélhetjük, hogy létrejön a béke a monardia két állama vezető népei között ugy azoknak, mint a monarkiának javára. Erre és tisztelt vendégeink egészségére üritem poharamat.


A magyar vendégek nevében Berzeviczy Albert volt közoktatásügyi miniszter, a következőképen válaszolt:
- Uraim! Engedjék meg, hogy magyar kartársaim nevében igaz köszönetünket fejezzük ki a barátságos meghívásért. Ez összejöveteleknek nincsen sem exklusiv, sem agressív jellegük, nem követnek titkos tendenciákat. E fesztelen megbeszélések kezdeményezése abból a tudatból indult ki, hogy ebben a háboruban oly fényesen bevált dualizmus fentartásának szükségessége egyaránt harcra késztet a régi centralista felosztásának gondolata ellen. A háboru tapasztalatai még világosabban mutatták meg nekünk azt az igazságot, hogy a kiegyezés révén nem szabad erősíteni az egyik felet a másik vél kárára, hanem, hogy mindkét félnek gazdaságilag egyaránt erősnek kell lennie, mert csakis az esetben állhatunk ellent a bennünket minden oldalról fenyegető veszedelemnek…


Az osztrák és magyar parlamenti férfiak megbeszéléseiket rövid időn belül folytatni fogják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98