Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Az életbiztositás kiterjesztése a csekélyebb értékü életekre

Az életbiztositási tudomány az utóbbi évtizedben állandóan foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy miként lehetne az eddigi életbiztositásnak az orvosi vizsgálat által korlátozott szük határait kiszélesiteni. Az e célból a háboru előtt kezdeményezett gyakorlati kisérletezések csak szük keretben mozogtak és ennélfogva a biztositási tudomány még a megoldatlan problémák közé sorozza a csekélyebb értékü életbiztositást. 

A háboru azonban ezt a kérdést is az aktualitás homlokterébe állitotta, mivel kétségtelen, hogy a háboru az emberiség vitalitásának csökkenését és a halandósági viszonyoknak legalább háboru utáni 10 évig, rosszabbodását fogja előidézni. Ha tehát az életbiztositó társaságok továbbra is fenntartanák a biztositási jelöltek eddigi szigoru szelektálását, akkor a biztositás igen kis körre szorittatnék; ami ugy gazdasági, mint szociális szempontból káros következményekkel járna. 

Nem használható ennélfogva tovább az életbiztositás széleskörü kiterjesztésének gyakorlati megoldása. 

Ezt a célt fogja szolgálni az a kötelék, melyet most létesitenek magyar és nálunk operáló osztrák életbiztositó társaságok: az anormalis életbiztositások müvelésére. Ezzel lehetővé fog válni, hogy azok, kiket az orvosi vizsgálat az elutasitottak közé sorozott, ezentul ne legyenek a biztositásból kizárva.

Tekintve azonban, hogy az elvállalandó kockázat a normálisnál veszélyesebb és halandósági statisztikája még ismeretlen, célszerünek mutatkozik, hogy az életbiztositó társaságok közösen viseljék az anormális biztositások kockázatát, annyival is inkább, mert ily módon könnyebben juthatnak ahhoz a célhoz, hogy a biztositandók érdekében minél tökéletesebben valósithassák meg a csekélyebb értékü életbiztositás kérdését.

Ezért vélik alkalmasnak az életbiztositók egy közös kötelék létesitését, amely valamennyi társaság anormális életbiztositási kockázatát kölcsönös viszontbiztositással fedezné. Ezt a megoldási módot választották a mi életbiztositóink is, melyek nov. 10-én megtartott közös értekezletükön elvileg elhatározták a közös kötelék létesitését. Ezt az elhatározást még e hó folyamán követni fogja a kötelék formális megalakitása, ami biztositottnak tekinthető, mivel a 29 magyar és osztrák társaság közül huszonöt magáévá tette a kötelék létesitése iránti inditványt. 

A kötelék szervezésének és a biztositás módjának megállapitása egy 10 tagu bizottság által kidolgozás alatt áll, ugy hogy a kötelék gyakorlati tevékenységét 1917. jan. 1-én megkezdheti. Már most jelenthetjük azt is, hogy mig az azonos célu német „Hilfe" társaság csak a 3-ik évtől fog teljes kártéritést fizetni, a magyar kötelék a biztositás érvényességétől kezdve fogja viselni az egész biztositási összeg kockázatát éppen ugy, mint a rendes életbiztositásnál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98