Dtum
Login with Facebookk
1916 | Október

Cukorhiány

Budapest, 1916. október 7.

Az utóbbi időben a fogyasztókat nagyon kellemetlenül érinti a cukorhiány, amely hozzászegődött a többi élelmezési cikkekben már régóta tapasztalt ellátási zavarokhoz. Érdekes tünet, hogy a cukorhiány sokkalta türelmetlenebbé teszi a közönséget, mint a többi élelmicikkekben tapasztalható beszerzési nehézség, ami egyrészt arra vall, hogy a cukor elég örvendetesen meglehetősen általános fogyasztás tárgya és ebből a tulajdonképen élvezeti cikkből elsőrendü szükségleti cikk lett.

A fogyasztás általánosságát és elterjedését különben az utolsó évek megbizható számadatai is igazolják, mert a háborut megelőző évben is elérte az 1,700.000 métermázsát, ami az utolsó tiz év alatt kerekszámban 700.000 métermázsa gyarapodásának felel meg.

De még ez a tekintélyes, sőt a hazai életviszonyok mellett egyenesen meglepő, csaknem 50 százalékos emelkedés is teljesen eltörpül a cukorfogyasztásnak a háborus években tapasztalt növekedésével szemben. A cukorfogyasztás ugyanis az utolsó háborus évben kerek összegben 2,700.000 métermázsára emelkedett, ami a maga szenzációjában is egyuttal érdekes és a viszonyokból származó jelensége az általános közgazdasági helyzetnek. 

A mozgósitott és hadi létszámon tartott hadsereg kétségkivül egyik erős tényezője a cukorfogyasztás óriási emelkedésének, mert olyan társadalmi osztályok, melyek a békében alig fogyasztottak cukrot, a hadsereg kötelékében abba a helyzetbe kerülnek, hogy cukrot jelentékeny mennyiségben fogyaszthatnak.

Jellemző azonban, hogy mégsem a hadsereg jelentékenyen növekedett cukorszükséglete dönti el a fogyasztás hatalmas emelkedését, hanem a cukornak a különféle egyéb fogyasztási célokra, első sorban a polgári lakosság szükségletére való felhasználása.

Kétségtelen, hogy fogyasztásunk rögtönösen egy millió métermázsával való emelkedéséből le kell ütni egy bizonyos számot, amely a lakosságnál és a kereskedőknél összegyüjtött, felhalmozott készletekre esik. Ezek közül a második kéz birtokában levő készleteket a kormány már lefoglalta a fogyasztás ellátására, de valószinüleg a harmadik kéz, vagy a további közvetitők és főleg magának a fogyasztó közönség birtokában levő készletek sem csekélyek.

Ha ezt a mennyiséget le is ütjük a fenti számból, még mindig elég tekintélyes szám jut a tulajdonképeni fogyasztás emelkedésére, ami arra vall, hogy a lakosság nagy részének gazdasági helyzete a háboru következtében lényegesen javult, mert különben a fogyasztás lényegesen nem emelkedett volna. 

Kétségtelen az is, hogy a fogyasztásunk ezt a jelentékeny emelkedését a cukornak aránylagos olcsóssága is elősegitette, mert a cukorfogyasztásnak mint nem elsőrendü szükséglet kielégitésnek, terjedése mindig szoros összefüggésben volt az árakkal. E tekintetben nem óhajtunk komoly összehasonlításokba bocsátkozni, de rá kell mutatnunk arra a jellemző tényre, hogy a dió, amelyet csak le kell rázni a fáról, a termelőtől vásárolva ma többe kerül, mint a finom kockacukor a detailforgalomban.

A polgári lakosság keresete tetemesen emelkedett és igy csak természetes, hogy a cukor ugy szólván megszünt olcsósága következtében élvezeti cikk lenni és egyéb élelmicikkek arányitott drágasága mellett a legáltalánosabb élelmezési cikké lépett elő. Ugyancsak az aránylagos olcsóság segitette elő a cukor jövedelmező felhasználását a legkülönfélébb iparágakban: a cukorgyártásban, sör- és élesztőiparban, sőt tavaly a takarmánycikkekkel szemben állati takarmányozásra való felhasználását is. 

Ugyanakkor azonban, amidőn a fogyasztás a legkülönbözőbb cimeken a legnagyobb igényekkel kezdett fellépni a cukorral szemben, türelmetlenül észlelte a cukorhiány egyre fokozódó jelenségeit. A fogyasztás még mindig ott tartott, hogy a hazai cukoripar jelentékenyen többet produkál a fogyasztásnál, mert békeidőben termelésének kétharmad részét exportálni volt kénytelen.

Sajnos, ezek a viszonyok a háboru következtében teljesen megváltoztak és a hazai cukoripart egészen uj alapokra helyezték, amelyekből kiindulva kell majd jövőjét megteremteni. Mig az utolsó béke évben 37 millió métermázsa répát dolgozott fel a cukoripar, a legutolsó évben a termelés alig használt fel többet, mint 15 millió métermázsa répát.

Szóval a termelés nálunk több, mint 50 százalékkal csökkent annál az egyszerü oknál fogva, mert a háborus gazdasági viszonyokban a gabonanemüek, sőt a kapásnövények és takarmánycikkek termesztése bő jövedelmezőséget biztosit és ezek a termények nem követelnek ennyi munkaerőt, mint a cukorrépa.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A diószegi cukorgyár Cukorgyári főzőcsarnok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98