Dtum
Login with Facebookk
1916 | Október

A IX. háborus magyar-osztrák mérkőzés

Ausztria győz 3:2 (3:1) arányban.

Üllői-pálya, 10000 néző, Bíró Veres Imre dr.
Nem kell szégyenkezni, hogy egy kis folt esett az erdélyi menekültek felsegélyezésével kapcsolatos kilencedik háborus magyar-osztrák mérkőzés eredményén. Az osztrák színek képviselői legyőztek bennünket 3:2 (1:1) arányban. Bekövetkezett tehát hazai talajon ismét az a vereség, amelyet szépíteni nem lehet és nem szabad.

Az osztrákok – ha a magyar temperamentum lüktető ereje a második félidőben térfelükre is erőszakolta a játék menetét – mindvégi jobbak voltak, összehasonlíthatatlanul eszesebben dolgoztak és megérdemelten győztek. Sikernek kellett koronázni önzetlen fáradozásukat, mert ellenfelük, a minden idők leggyengébb válogatott csapata, sulyos hibáinak, özönében többek között az önzetlen játékról is megfeledkezett.

Az Üllői-uti sporttelep nézőtérségét csaknem 16000 főnyi közönség gyűrűje fogta körül. A nézők soraiban a magyar társadalom minden rétege képviselve volt. A kudarccal végződött küzdelemnek minden egyes fázisa épen olyan érdeklődést keltett társadalmi életünk előkelőségeinek körében, mint a csukaszürke formaruhák tömegében.

A mérkőzés lefolyása.

5 óra 40 perckor dr. Veress bíró sípjelzésére a következő csapatok állottak fel:
Ausztria: Krauper(Floridsdorf) – Dittrich(Rapid), Poppovics(Amateure) – Sedlacek(WAF), Jordan(WSC), Koncz(WAC) – Köck(WAC), Grundl(Rapid), Studnicka(WAC), Hausz(Rapid), Wiener(Rapid)
Magyarország: Knapp (MTK) – Payer(FTC), Csüdör(MTK) – Ging(Törekvés), Kertész II. (MTK), Vágó(MTK) – Tóth(FTC), Bodnár (MAC), Schidler(MTK), Schlosser(MTK), Borbás(FTC)


Pallavicini György őrgróf ünnepélyes kick-of rugása után azonnal az osztrák csapat lép akcióba és Knapp már az 1. percben csak kiütni tudja Studnicka lövését s a védelem
hibájából a szabadon hagyott Bauer már a 2. percben gólt lő (1:0).

A váratlan gól kissé felvillanyozta a magyar csapatot, erős támadásba levő, a minek a 4. percben Borbás által gyengén továbbított korner az eredménye. A 7. percben ujabb magyar korner, majd a 8. percben Tóth – Borbás pár támadásából utóbbi a kapu fölé lő. Ezután ismét erős osztrák támadást következik, melynek a 9. percben korner az eredménye.

A 15. percben Köck ismét lefut, a kapu előtt a szabadon hagyott Wienerhez passzol, ez lő, s Knapp a könnyen védhető labdát kiejti, mire a résen álló Grundl azt rendeltetési helyére juttatta. Tizenöt perc után 2:0 az osztrákok javára, akik nyugodt, kombinációs játékot folytatnak, a magyar csapat céltalan, ideges rugdalózásával ellentétben.

A könnyen elhárítható gól után a 16. percben Bodnár támadást s nehéz helyzetből hatalmas erővel rugott labdája s felső góllécről pattan vissza Schlosszer lábai elé, aki laposan továbbítja, de Krauper rávetéssel ment. A 18. percben Ging és Kertész II. helyet cserélnek. A 21. percben ismét Bodnár vezet támadást. Tóthoz passzol, aki 16-18 méterről magas labdával a nap legszebb gólját lövi. (2:1).
Mindenki a kiegyenlítést várja s ehelyett a 30. percben az off-siden álló Studnicka megszökik, az ugyancsak off-side helyzetben álló Bauerhez passzol s kész a harmadik gól, melyet Knapp meg sem kísérelt védeni. (3:1).

A 31. és 34. percben ujabb magyar korner. A 35. percben kritikus helyzet támad a magyar kapu előtt, amennyiben Bauer gyenge lövését Knapp kiejti, de Payer még idején ment. A 38. percben Sedlacek büntető területen belül kézzel érinti a labdát. A megítélt tizenegyest Schaffer hatalmas erővel a kapufára lövi. A félidő hátralevő részében érdektelen középjáték folyik.

A második félidő mely a magyarok domináló fölényének jegyében folyt le, már az 5. percben magyar kornert hoz. A 20. percben Wiener támadásának osztrák korner az eredménye. A 24. percben Tóth beadását Schaffer a kapu fölé fejeli. A 26. percben Schaffer kiszökik s közvetlen-közelből helyezett gólt lő. (3:2)

A kiegyenlítésre a 30. percben nyílik alkalom, amennyiben Bodnár az osztrák Krauper mellett a gól mellé lő. A magyar csapat ezután ismételten tesz kísérletet a kiegyenlítésre, de három eredménytelen korneren kívül pozitív eredményt a jól tömörülő osztrák védelemmel szemben elérni nem tud.

Nagy izgalom közepette telnek el a mérkőzés utolsó percei. Az óramutató nagy gyorsasággal száguld, már csak másodpercek vannak hátra, de a balszerencse mely a mérkőzés egész ideje alatt a magyar csapat mellé szegődött ezuttal sem lesz hűtlen hozzánk. Gyenge vigasz, hogy a korner arány 3:2 volt a magyarok javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
magyar-osztrák footballmérkőzés Dr Veress Imre a mérkőzés bírája
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Chorin Ferenc dr. Chorin Ferenc dr.
A Salgótarjáni kőszénbánya rt., ez hatalmas magyar iparvállalat,...
III. ker. – MAFC 2:0 (1:0) III. ker. – MAFC 2:0 (1:0)
A műegyetemi csapat mintegy másfél hónap után első vereségét volt...
A világ legnagyobb repülőgépe A világ legnagyobb repülőgépe
A világ legnagyobb repülőgépe a Napler-féle kettősfedelű, mely a...
Az Ember tragédiája mint színpadi feladat Az Ember tragédiája mint színpadi feladat
Horváth Árpád a Nyugat legutóbbi számában teljesen helytálló dolgokat...
Lukács Béla fölolvasása a világkiállításról Lukács Béla fölolvasása a világkiállításról
A fővárosi iparosok körében Lukács Béla, a párisi kiállitás magyar...
33.1 millió pengő volt júniusban a külkereskedelmi deficit 33.1 millió pengő volt júniusban a külkereskedelmi deficit
A központi statisztikai hivatal adatai szerint Magyarország...
A visszacsatolt felvidéki területek kereskedelmi és ipari közigazgatási problémái A visszacsatolt felvidéki területek kereskedelmi és ipari...
Az országhoz visszakerülő felvidéki területek visszacsatolása számos...
Tolsztoj magyar orvosát elfogták Oroszországban Tolsztoj magyar orvosát elfogták Oroszországban
Másfél évtizeddel ezelőtt vándorolt ki Rózsa hegyről Oroszországba...
Végre győzelem! A gorlicei áttörés Végre győzelem! A gorlicei áttörés
1905. májusában osztrák-magyar csapatok áttörték az orosz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98